Pikado

Dok je bacanje pikado postalo popularna igra kada uživate u pintiji s prijateljima u pabu, igra ima jake sljedbenike, posebno na visokom nivou takmičenja. Igra Pikado ima porijeklo iz Engleske 19. stoljeća, gdje su originalne daske za pikado bile prstenovi segmenta stabla.

Najranije strelice su zapravo bile strijele i vijke za samostrel, ali na sreću od tada su se razvile. Kao i kod većine pub igara, klađenje na pikado nema jasno porijeklo, ali je ovih dana postalo popularan sport, posebno u evropskim sportskim kladionicama.

Pikado
Osnove klađenja na pikadoŠta je klađenje na pikado?Kako se kladiti na pikadoŠanse klađenja na pikadoKlađenje na pikado fjučersGdje gledati pikado uživo
Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Osnove klađenja na pikado

Osnove klađenja na pikado

Pikado je prošlost poznat kao najbolji za posetioce barova koji traže zabavnu igru dok bacaju hladnu igru. Međutim, igra ima veliki broj pratilaca, posebno na profesionalnim nivoima takmičenja. Ono što je nekada bila aktivnost ronilačkog bara nije postalo omiljeno preduzeće među sportskim i zabavnim klađenjem. Pikado je stekao slavu širom Evrope, a njegova popularnost dobija na zamahu u SAD-u s televizijskim prijenosom.

Igra pikado je nastala još u Engleskoj 19. veka, gde komponente igre nisu bile baš tako glamurozne. Umjesto savršeno kružnih kotača bogatih crvenih i dubokih crnih boja, daska se jednostavno sastojala od prstenova na drvetu.

Umjesto malih strelica koje vidite danas, tadašnji igrači su bacali strijele i vijke za samostrel na deblo drveta. Iako su komponente igre uvelike evoluirale, zabava je ostala ista. Iako su detalji ranih pub igara ostali pomalo izgubljeni u istoriji, igra je tada bila omiljena kao i danas. Čak i više od toga igra je popularan sport za klađenje u sadašnje vrijeme, posebno među onima koji se klade preko evropskih sportskih kladionica.

Osnove klađenja na pikado
Šta je klađenje na pikado?

Šta je klađenje na pikado?

Znajući da je sport ušao tako davno, može se samo pretpostaviti da je klađenje na pikado počelo prije nekoliko stoljeća. Kada je pikado postao službeni sport na prijelazu iz 18. stoljeća, klađenje na ovaj sport steklo je široku slavu. Naprijed do danas, a online pikado klađenje je široko rasprostranjeno i još uvijek dobiva naklonost.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća održano je prvo službeno Svjetsko prvenstvo u pikadu. Danas je igra evoluirala u turnire koji se održavaju svake sedmice. Kako ovaj sport postaje sve popularniji, bolji se mogu kladiti online kladionice. Iako je dostupan, mora se napomenuti da nema toliko popularnosti kao fudbal i bejzbol, pa ima manje ponude u sportskim kladionicama.

Dobra vijest za ljubitelje sporta je da se pikado mijenja velikom brzinom. Dobra vijest za ljubitelje pikado je da postoji porast popularnosti ovog sporta zahvaljujući prijenosima i internet streamingu pikado događaja. Osim toga, kako online i mobilno sportsko klađenje nastavlja rasti u popularnosti, tako će se povećavati i praćenje sporta.

Šta je klađenje na pikado?
Kako se kladiti na pikado

Kako se kladiti na pikado

Da bi se kladio na pikado mečeve, igrač mora imati opšte znanje o pravilima igre. Na primjer, nijedna nasumična osoba ne može se kladiti na pikado i očekivati da će dobiti čak i peni. Sistem bodovanja za pikado je malo složen, a na broj setova po meču treba se naviknuti, jer broj može varirati ovisno o turnir pravila.

Dakle, kako se igrač može kladiti na igru? U najjednostavnijem smislu, kladioničari se mogu kladiti na pobjednika meča, slično kao kod klađenja na novčanu liniju u drugim sportovima. Kao i kod drugih sportova, ovo je najlakše kladiti, a ostale opklade postaju samo komplikovanije.

Drugi način na koji se igrač može kladiti na meč je klađenje na pobjednika svake utakmice. Ako dobro poznaju pravila igre, mogu se kladiti i na 180s. Ovo se sastoji od klađenja na prvih 180 ili najviših ukupnih 180 u meču. Oni koji žele biti veliki ili otići kući mogu se kladiti na pobjednika turnira, koji je također dostupan u tenisu ili golfu.

Profesionalna takmičenja i lige u pikadu postavljaju dva protivnika jedan na jedan da se bore u meču zasnovanom na nogama ili setovima. Najčešći format bodovanja je sistem bodovanja 501. Igrači imaju za cilj da smanje svoj rezultat sa 501 na 0 prije nego njihov protivnik to učini bacanjem i pogađanjem odgovarajućeg broja na pikado. Prvi igrač koji to učini pobjeđuje u utakmici. Kada igrač osvoji dovoljno legova, osvaja set.

Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju depozit. Jedan od njih je putem debitne ili kreditne kartice, i iako je možda najjednostavniji, ima i nedostatak bankovne naknade ili limita depozita. Danas većina sportskih kladionica prihvata i kriptovalute, npr Bitcoin. Prednosti ove opcije su što je sigurna, anonimna, ne zahtijeva dodatne naknade i omogućava trenutno povlačenje sredstava.

Kako se kladiti na pikado
Šanse klađenja na pikado

Šanse klađenja na pikado

Pikado je meč jedan na jedan, tako da se kvote određuju slično kao kod tenisa. Najjednostavnije rečeno, kladioničari i tržište klađenja jednog igrača smatraju boljim od drugog igrača.

Kvote za bilo kojeg pobjednika utakmice ili turnira procjenjuju se na osnovu očiglednih vještina i sposobnosti svakog igrača. Hendikep također funkcionira identično na tržištu bilo koje točke širenja ili ukupne vrijednosti. Na primjer, uspjeh u meču za -2,5 seta znači da pobjednički pikado igrač mora pobijediti za najmanje tri seta. Slično, ako su kvote +2,5, autsajder mora pobijediti u potpunosti ili izgubiti sa manje od tri seta.

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na izglede za sport jedan na jedan, poput pikada. To uključuje prošle i nedavne nastupe, uspjeh na takmičenju i sve povrede. Kako se turniri u pikadu igraju u zatvorenom prostoru, vrijeme nikada neće utjecati na ishod utakmice, za razliku od mnogih sportova klađenja.

Fokusirajte se na utakmicu

Ne možete samo znati koji je tim bolji ili lošiji da biste napravili najbolje opklade na pikado. Morate znati snage i slabosti svakog igrača, posebno ako je već bio uparen sa ovim protivničkim timom. Važno je uzeti u obzir njihovu točnost, oporavak i brzinu.

Kao i kod većine sportova, kada su u pitanju online pikado kladionice, važno je znati pravila i zamršenosti načina na koji se igra igra. Iako možete razumjeti osnove, uključujući opće rekorde i rangiranje, trebali biste biti upoznati sa svakim igračem i znati kako stoje u konkurenciji. Ova vrsta znanja će vam pomoći da podignete nogu i osvojite velike pobjede.

Ne kladite se na hype

Budući da pikado nije toliko popularan, kladiocu je lako da se kladi na opkladu drugog boljeg, vjerujući da mora znati sve detalje ako se kladi na ovaj sport. Međutim, to nije uvijek slučaj. Za kladioničare je važno da steknu vlastito znanje o igri i trenutnom meču, a ne da prate šta publika može nagađati. Samo zato što publika možda navija za jedno ime ne znači da će taj meč dobiti.

Klađenje na rezultat utakmice

Svako može predvidjeti potpunog pobjednika pikado meča; samo im je potrebno opće poznavanje prošlih performansi igrača i trenutnog izvođenja. Imajući to u vidu, ograničenja klađenja postoje, a da biste dobili veliku pobedu, to se verovatno neće uraditi na liniji novca. Dakle, klađenje na rezultat meča donosi veću vrijednost jer je teže.

Šanse klađenja na pikado
Klađenje na pikado fjučers

Klađenje na pikado fjučers

Dok se možete kladiti na pojedinačne utakmice, možete se kladiti i na fjučerse. Možda se pitate šta je to? Pa, ime ga prilično zove kako jeste. Klađenje na budućnost znači da se kladite na predstojeći meč i ko vjerujete da će biti pobjednik.

U pikadu postoje tri velika profesionalna takmičenja koja se održavaju godišnje: dva PDC Svjetska prvenstva u pikadu održavaju Svjetski profesionalni pikado, a drugo domaćin je Britanska pikado organizacija (BDO).

PDC Svjetsko prvenstvo počelo je davne 1994. godine i održava se svakog decembra do januara u londonskoj Alexandra Palace. Šampion osvaja trofej Sid Waddell i 500.000 britanskih funti (oko 645.500 dolara).

Klađenje na cilj sa 9 strelica

Za cilj sa devet strelica se kaže da je savršena noga u pikadu. Iako su profesionalci veoma talentovani, cilj sa 9 strelica je neuobičajen podvig. Šta je? Javlja se kada igrač koristi tačno devet strelica - najmanje mogućih u meču - da odustane od 501.

Klađenje na Leg/Set Više/Manje

Mnogi Američki sportovi imati više/manje opklade; međutim, sa pikadom je malo drugačije. Opklade na više/manje pikado zavise od broja legova ili setova koje igrač dobije u meču. U pikadu iznad/ispod, igrač na kojeg se kladilac kladi ne mora pobijediti u ukupnom meču da bi kladionik pobijedio. Oni da dobiju odgovarajući broj setova ili legova ispod opklade na set.

Klađenje na hendikep lega/seta

Hendikep lega/seta je pikado verzija opklade na poen. Evo kvara. Jedan igrač ima određeni broj legova ili setova koji se dodaje ili oduzima od konačnog rezultata. Ovaj broj odlučuje o opkladi, baš kao i način na koji poeni funkcionišu u fudbalu ili košarci.

Na primjer, ako igrač ima hendikep -1,5, trebao bi pobijediti u meču za najmanje dvije lege da bi unovčio opkladu. Pikado sportske kladionice postavljaju hendikep ili raspon na osnovu toga za koliko pretpostavljaju da će igrač pobijediti, a kladioničar se mora kladiti na osnovu toga da li vjeruje da je broj seta tačan ili ne.

Klađenje na pikado fjučers
Gdje gledati pikado uživo

Gdje gledati pikado uživo

Da biste gledali profesionalni pikado u SAD-u, idite na BBC America za Premier League Pikado ili se pretplatite na DAZN ili PDC TV za PDC Svjetsko prvenstvo u pikadu.

Kako se igra pikado širi globalno, tako raste i kapacitet za velike kladionice i dobitke. Klađenje na pikado će samo nastaviti da se širi na nova tržišta širom svijeta kako kladitelji i obožavatelji budu shvaćali više o igri i načinu na koji funkcioniraju njeni odnosi. Klađenje na pikado je relativno jednostavno kada kladionici počnu učiti kako igra funkcionira, a samo je pitanje vremena kada će se kladioničar više koncentrirati na pikado.

Ključni za poneti

  • Razmislite o klađenju na fjučerse
  • Istražite prije nego što se kladite i nemojte se oslanjati na fanove
  • Obratite pažnju na tri glavna događaja
  • Znajte pravila pikado iznutra i izvana
Gdje gledati pikado uživo
About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević