Košarka

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu i s razlogom se može smatrati drugim nakon fudbala. U poređenju sa drugim sportovima, košarka je prilično nova, izmišljena je tek 1891. godine. Košarka zaista ima internacionalnu blistavost, što se vidi po njenoj takmičarskoj prirodi tokom Ljetnih olimpijskih igara, kao i po broju različitih zemalja koje predstavljaju igrači u NBA.

Košarka je jedan od najboljih sportova za klađenje. Svake sezone se klade bukvalno milijarde dolara samo na NBA, a to ne uključuje neke veće košarkaške događaje kao što je March Madness za NCAA košarku.

Košarka
Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Osnove klađenja na košarku

Osnove klađenja na košarku

Kao jedan od najpopularniji sportovi na svijetu, košarka je na drugom mjestu odmah iza fudbala. Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) osnovana je u Americi tek 1946. godine, prvobitno pod imenom Košarkaški savez Amerike, što ga čini jednim od novijih sportova u istoriji SAD-a. Ovaj sport je proizveo neke od najistaknutijih sportskih zvijezda u zemlji, uključujući Kareema Abdul-Jabbara, LeBron Jamesa i Michaela Jordona.

Svake sezone postoje milijarde dolara na opklade samo za regularnu sezonu NBA lige - ne uključujući March Madness. To je neviđena suma za igru koja traje oko 2 sata za ukupno 82 utakmice.

Osnove klađenja na košarku
Kako se kladiti na košarku?

Kako se kladiti na košarku?

Kao novi sport, poreklo klađenja na košarku je verovatno počelo kada je sport došao na naplatu. I dok nema utvrđenog datuma kada je klađenje počelo, ono je i dalje steklo svetsku slavu, jer je svuda deo košarkaških kladionica. Kako se sportsko klađenje nastavlja legalizirati u cijeloj zemlji, popularnost online košarkaškog klađenja će samo rasti.

Slično kao što je Superbowl najiščekivaniji dan u fudbalu, March Madness je jedan od najiščekivanijih događaja u košarci. Ovo donosi još jednu rundu mogućnosti klađenja za igrače da polože svoj novac za pobjednika svake igre, a zatim za koji pobjednički tim će uzeti sve.

Zbog toga koliko je veliko klađenje na košarku, NBA bila je jedna od prvih liga koja je koristila korporativne sponzore sa svojim partnerstvom sa DraftKingsom. Povrh toga, NBA je takođe izjavila da bi želela da bude partner sa svakom sportskom kladionicom u SAD, što je čini toliko inkluzivnim za kladioničare.

Kako se kladiti na košarku?
Kako se kladiti na košarku

Kako se kladiti na košarku

Ono što košarku čini tako odličnom za kladioničare je to što postoji mnoštvo načina da se kladite na igru. I ono što ga čini univerzalnim među online sportsko klađenje je da su osnove klađenja univerzalne. Da biste se kladili direktno, možete koristiti Moneyline opkladu da postavite opkladu na tim za koji mislite da će pobijediti u igri.

U novčano klađenje, širenje tačaka je prilično jednostavno. Kladionici će postaviti opkladu na to sa koliko bodova misle da će trijumfalni tim osvojiti, ili se mogu kladiti na za koliko bodova će poraženi tim zaostati na kraju utakmice.

Sva statistika meča je takođe fer igra za klađenje u bilo kojoj kladionici, uključujući skokove, blokade i broj postignutih trojki. Kladionici se također mogu kladiti na ukupne pobjede tima i pojedinačne nagrade, uključujući MVP-a ili Rookieja godine. To daje kladionicima mnogo šansi da nauče kako tim radi kolektivno i pojedinačno, dodajući više slojeva njihovim prilikama za velike pobjede.

Kako se kladiti na košarku
Razumijevanje izgleda klađenja na košarku

Razumijevanje izgleda klađenja na košarku

Kao i kod svake igre, izgledi za košarkašku utakmicu se zasnivaju na mnogim aspektima, ali tržište klađenja također utiče na njih. Rekord i učinak svakog tima igraju najveću ulogu, ali rasporedi i povrede će takođe imati drastičan uticaj. Najveći timovi, uključujući Los Angeles Lakerse i New York Knickse, također će imati veliki bazen zbog velikog broja pratilaca.

Pojedinačni meč igrača protiv defanzivca u protivničkom timu i nedavni statistički rezultati igrača mogu odrediti koeficijente za opklade igrača. Ukupne kvote za utakmicu određuju se na osnovu učinka, tempa i snage odbrane svake ekipe. Šanse da igrač postane MVP može zavisiti od povrede i tima koji pobedi u svojoj diviziji ili prvenstvo mogu se osloniti na pobjednički niz.

Razumijevanje izgleda klađenja na košarku
Šta je klađenje na košarkaški parlay/teaser?

Šta je klađenje na košarkaški parlay/teaser?

Najčešći tip klađenja na košarku na mreži je "strejt opklada", što znači da su opklade na jedan tim u odnosu na poen. Osim toga, kladionici mogu čak dodati nekoliko timova na jednu opkladu, poznatu kao parlay. Međutim, možete i kombinirati nekoliko timova u jednu opkladu. Možete dodati bilo gdje od dva do osam timova u jednom parlayu, pri čemu svi timovi i ukupni zbroji moraju pokriti raspodjelu bodova.

Ovo su šanse:

 • 2 ekipe: 13/5
 • 3 ekipe: 6/1
 • 4 ekipe: 11/1
 • 5 ekipa: 22/1
 • 6 ekipa: 40/1
 • 7 ekipa: 80/1
 • 8 ekipa: 150/1

Vaši dobici i opklada će vam biti vraćeni u parlacijama bez recepta. Kakav novac možete očekivati? Pa, za igru od 50 dolara dva tima, osvojili biste 130 dolara, čime bi vaš bruto prihod bio 180 dolara. Za igru od 100$ pet timova, donijeli biste kući ogromnih 2200$.

Nešto što treba napomenuti je da ako dođe do "guranja" ili neriješenog rezultata, širina poena će se smanjiti. Šta je guranje? To je kada se kladite na tim i dobitni broj je tačno onaj broj koji ste uložili. Dakle, recimo da se kladite da će Miami Heat pobijediti Cleveland Cavalierse sa više od 10 poena razlike, ali onda pobjeđuju sa tačno 10 poena razlike. Niste pobedili ili izgubili. To je jednostavno guranje.

Šta sve ovo znači? U suštini, ako učestvujete u igri sa četiri tima, a postoje tri pobednika i jedan guranje, to se svodi na igru sa tri tima. Slično, ako se kladite na parlay od osam timova, a postoji jedan guranje, to postaje parlay sa sedam timova. Međutim, parlayi bez recepta mogu se odigrati malo drugačije za isplate i pravila parlay kartica.

Ako postoji nerešeno klađenje, teaser za dva tima će postati "Nema akcije", a novac će vam biti vraćen. Ako postoji izjednačen rezultat za tizer za tri tima, to će postati teaser za dva tima. Slično, za teaser sa četiri tima, on će se pretvoriti u teaser sa tri tima.

Šta je klađenje na košarkaški parlay/teaser?
Klađenje na linije četvrtine/1. poluvremena

Klađenje na linije četvrtine/1. poluvremena

Osnovni slom 48-minutne NBA utakmice je da je podijeljena na četiri četvrtine po 12 minuta. Kladionici mogu staviti opklade na prvu četvrtinu i prvo poluvrijeme prije početka igre za igru unutar elementa klađenja na igru.

Možete odlučiti za koji tim mislite da će pokriti širenje na kraju četvrtine na četvrtinskoj liniji. Prva polovina linija također funkcionira isto, s jedinom razlikom što uključuje više vremena.

Mnogo toga treba uzeti u obzir u ovim opkladama, uključujući i to da tim može početi sa ranim vodstvom, ali zaostati u drugom poluvremenu. Alternativno, tim također može biti sklon sporom startu, ali onda preuzeti vodstvo u četvrtoj četvrtini, inače poznati kao "timovi iz 4. četvrtine"

Stoga je poznavanje prošlih učinaka ključno, ali ne samo kako se tim na kraju ponaša. Umjesto toga, ovaj stil klađenja je način na koji će nastupiti na početku.

Klađenje na linije četvrtine/1. poluvremena
Šta je klađenje na budućnost u košarci?

Šta je klađenje na budućnost u košarci?

Klađenje na budućnost znači da vjerujete da će tim proći toliko dobro da će uzeti sve. Iako se, naravno, možete kladiti na osnovu predosjećaja, to također može biti zasnovano na prošlim performansama i trenutnim statistikama. Recimo da su Philadelphia 76-ers izbacili svoje prve tri utakmice van terena, možete se kladiti da će osvojiti svoju konferenciju ili prvenstvo u ligi. Ove kvote za klađenje mogu biti prikazani na pločama za klađenje ili na policama za prikaz.

Ako ne vidite na šta se želite kladiti, uvijek razgovarajte s piscem tiketa za odgovarajuću pomoć. Kvote se također mogu promijeniti bez prethodne najave, ali budite sigurni da će vaša isplata biti zasnovana na kvotama koje su bile prisutne kada ste položili svoju opkladu.

Šta je klađenje na budućnost u košarci?
Kako se kladiti na košarkaške rekvizite?

Kako se kladiti na košarkaške rekvizite?

Poznato i kao egzotične opklade, klađenje na košarkaške rekvizite zasnovano je na statistici i može biti dostupno na klađenju u šanku. U osnovi se kladite na igrača i koliko će dobro - ili loše - nastupiti tokom igre. Možete se kladiti da će postići više od 110 poena, ili alternativno, da neće postići više od 60 poena.

Dostupne oklade za propozicije mogu se vidjeti na tabli za klađenje ili stalku za listove, ali to ovisi o dostupnosti prostora.

Kako se kladiti na košarkaške rekvizite?
Savjeti i trikovi za klađenje na košarku

Savjeti i trikovi za klađenje na košarku

Kada je u pitanju sportsko klađenje, morate uložiti mnogo istraživanja kako biste bili sigurni da ćete barem uspjeti da uštedite svoju opkladu. Naravno, želite da dobijete veliku pobedu, tako da ne možete samo da gledate trenutni ili prošli učinak da položite svoj novac i očekujete da ćete zauzvrat dobiti značajnu sumu.

Kada je riječ o košarkaškim kladionicama, kao i svim ostalim sportskim kladionicama, postoji mnogo toga što treba uzeti u obzir. Prvo, morate razmotriti koliko dobro tim radi u tekućoj sezoni. Da li izbacuju druge timove iz vode? Postoji li strijelac koji konstantno postiže najmanje 120 poena?

Pored trenutne statistike, morate uzeti u obzir i prethodni učinak tima. Jesu li dogurali do polovine sezone pobjeđujući u svakoj utakmici, a zatim počnu da se guše kada ulozi postanu intenzivniji?

Morate pogledati i performanse pojedinih igrača. Recimo da je špic srušen i da je van terena do kraja sezone zbog povrede. Kako izgledaju igrači koji su ranije bili na klupi sada kada su možda izašli na teren? Da li njihova statistika izgleda obećavajuće da vam pomogne da osvojite svoju buduću opkladu?

Morate pogledati i raspored tima. S obzirom da su odigrali 82 utakmice u zgusnutoj sezoni, možda će letjeti po cijeloj zemlji svakih nekoliko dana kako bi došli do svog sljedećeg terena, što je poznato kao "cirkusko putovanje". Umor izazvan užurbanim rasporedom može uticati na njihov učinak. Da li tim na koji se kladite ima uzastopne utakmice preko države.

Ključni za poneti

 • Kladite se na Moneyline na osnovu prošlih performansi i trenutne statistike
 • Kada je u pitanju parlay klađenje, uzmite u obzir šanse za push.
 • Za klađenje na četvrtinu ili prvo poluvrijeme, pogledajte da li tim generalno počinje snažno ili kasnije povećava zastoj.
 • Za buduće klađenje uzmite u obzir prethodne povrede, trenutnu statistiku i prošli učinak.
Savjeti i trikovi za klađenje na košarku
About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević