Tour de France

Biciklizam je njegovana tradicija tokom godina. Ljudi koriste bicikle za obavljanje ličnih zadataka, osposobljavanje, putovanje na posao pojedinačno ili u grupama i istraživanje. Brojni biciklistički događaji su organizovani tokom godina, dajući vozačima preko potrebnu platformu za takmičenje. Od svih takmičenja u vožnji bicikla, Tour de France je nesumnjivo najcjenjenije takmičenje u vožnji bicikla, koje se emituje u preko 188 zemalja i sa rekordnom gledanošću od više od 3,5 milijardi ljudi.

Tour de France je objasnio

Tour de France je objasnio

Da se vratim na pitanje, šta je Tour de France?, Poznat i kao "Le Tour" ili "Le Grande Boucle", ovo je jedan od najvećih sportskih događaja koji se obično održava svake godine. Ovo takmičenje se obično održava u Francuskoj ili bilo kojoj od njenih pograničnih zemalja. Sportska organizacija Amaury vodi Tour, zajedno s drugim biciklističkim događajima.

Ova tura se odvija u 21 etapi, u dužini od 3.500 km. Svaka etapa takmičenja traje blizu 6 sati i pokriva približno 225 km. Svaka etapa ima pobjednika, ali titula se dodjeljuje vozaču koji završi najviše etapa u najkraćem vremenu.

Sa svojom ogromnošću, u smislu popularnosti, učesnici Toura uživaju u impresivnom novčanom dobitku, iako ne onoliko koliko se nudi na drugim sportskim događajima poput Mastersa ili Wimbledona. Tur de Frans 2021. imao je nagradni fond od 2.642.340 dolara, a pobednik, Tadej Pogačar, uzimajući kući £427,000. Međutim, postoje i novčane nagrade u različitim fazama završetka, kao što su srednji sprintovi, pobjede na etapama, planinski vrhovi i borbene nagrade.

Tour de France je objasnio
O ovom biciklističkom sportskom događaju

O ovom biciklističkom sportskom događaju

Savremeni Tour de France nastavlja da se razvija svakim danom. Pravila sporta ostala su nepromijenjena posljednjih godina, a glavne promjene su izmjene ruta. Na svakoj etapi hiljade navijača prkose lošim vremenskim uslovima kako bi razveselili svoje omiljene vozače.

Turneja je samo timski događaj u kojem se najveća nagrada dodjeljuje pojedincu. Turneja uključuje dvadeset i dva tima sa vrhunskim vozačima iz cijelog svijeta, a svaki tim ima do devet vozača. Međutim, svaki tim ima vođu, obično najjačeg vozača. Ostali članovi tima imaju ulogu podrške kako bi osigurali da njihov vođa pobijedi. Trka ima 21 etapu raspoređenih u 23 dana, što znači da vozači imaju samo dva dana odmora.

Također je vrijedno napomenuti da se utrka obično ne održava Francuska. Povremeno se svake dvije godine seli na novu lokaciju. Događaj 2022. obilježava 109. izdanje Toura i održat će se u Kopenhagenu, Danska.

O ovom biciklističkom sportskom događaju
Istorija Tour de Francea

Istorija Tour de Francea

Prva trka Tour de France održana je 1903. godine, na kojoj je učestvovalo samo 60 individualnih vozača. A sport i ragbi reporter, Henri Desgrange, zaslužan je za organizaciju i marketing prvog događaja kroz svoje uredničke radove. Vrijedi napomenuti i to da je prva utrka bila trka u šest etapa u dužini od 2.428 km. To je značilo da su vozači u prosjeku morali prijeći 405 km, provodeći dane i noći na biciklu.

Maurice Garin pobedio na inauguracionoj turneji. Međutim, slučajevi varanja na sledećem događaju su takođe rizikovali da ugroze turneju sledeće godine. Međutim, organizatori su se brzo pozabavili malverzacijama uvođenjem novih pravila 1905. godine.

Tur de Frans se održavao godinama, osim 1918. tokom španskog gripa i oba svetska rata. Tour je zabilježio ogromna poboljšanja tokom godina, među kojima je ključno prelazak sa neasfaltiranih na asfaltirane puteve. Još jedno obeležje u istoriji takmičenja je uvođenje žute majice (na francuskom Maillot Jaune) neposredno nakon Prvog svetskog rata kako bi se pomoglo gledaocima da s lakoćom lociraju lidera trke.

Istorija Tour de Francea
Zašto je ovaj turnir popularan?

Zašto je ovaj turnir popularan?

Tour de France je posebno popularan na internet stranice za sportsko klađenje. Nepredvidiva priroda ovog događaja zaista čini Tour omiljenom opcijom za igrače sa nekoliko novčića na pretek. Klađenje na pobjednika je uvijek najjednostavnija opklada. Štaviše, ovaj sportski događaj daje kladioničarima privilegiju da daju više opklada i na taj način povećavaju njihove šanse za dobitak.

Drugi razlog zašto je Tour popularan među igračima koji se klade na sportske turnire je taj što je među najzahtjevnijim sportskim događajima. Vidjeti kako se najbolji svjetski biciklisti sedmicama suočavaju s teškim usponima rijetka je senzacija za svakog obožavatelja.

Osim toga, igrači također moraju razumjeti da je događaj više timski sport nego individualna stvar. Iako većina zasluga pripada najboljem biciklisti iz tima, razumijevanje ravnoteže tima i druge dinamike je ključno.

Tour de France uživa veliku pokrivenost, posebno u ovom digitalnom dobu kada fanovi mogu pratiti svu akciju putem prijenosa uživo. Turneja je nesumnjivo učvrstila svoje mjesto na listi sportskih turnira koji uživaju globalno sljedbenike. Njegova popularnost među strastvenim ljubiteljima biciklizma također se može prevesti u povećano interesovanje među igračima klađenje na sportske lige ili turnire na mreži.

Zašto je ovaj turnir popularan?
Kako se kladiti na Tour de France?

Kako se kladiti na Tour de France?

Svako ko se kladi na Tour de France trebalo bi da ima tri osnovne stvari:

  • Trajanje turneje.
  • Priroda tržišta klađenja.
  • Potreba da se prihvati strategija.

Kao što je ranije pomenuto, najpopularniji tip opklade uvijek se kladi na ukupnog pobjednika Toura. Međutim, mnoga druga tržišta klađenja pružaju vrijednost kladionicima. Kao i kod većine međunarodno priznatih sportskih prvenstava, igrači koji se klade na Tour de France mogu istražiti različita tržišta kvota, uključujući:

  • Glavu u glavu: Izaberite duel i izaberite ko će od njih dvojice verovatno pobediti drugog
  • Pobjednik etape: 21 prilika za klađenje na svakoj fazi.
  • Pobednik poena: Ko će osvojiti zeleni dres ili dres za bodove
  • Ukupni pobjednik: Kladite se na to ko će osvojiti Tour de France
  • Top deset: Mogućnost da se jahač nađe među prvih 10 uglavnom dobro funkcionira za malo poznate vozače koji će vjerovatno iznenaditi.
Kako se kladiti na Tour de France?
Strategija klađenja na Tour De France

Strategija klađenja na Tour De France

Svi pronicljivi igrači bi trebali biti u mogućnosti da procijene da li su kvote vrijedne opklade. Takva odluka je uvijek od vitalnog značaja kada se kladite na velike sportske turnire. Strategija prilikom klađenja na Tour često se vrti oko znanja. To znači da strategija klađenja treba biti usidrena na forma vozača, hronometar, ozljede, tim, i bilo šta drugo što bi moglo direktno utjecati na ishod utrke.

Strategija klađenja na Tour De France