The Ashes

Pepeo je testna serija kriketa između Australije i Engleske, poznata među najdugovječnijim sportskim rivalstvima. Naziv serije dobio je po tome što je britanski list The Sporting Times objavio satirični članak 1982. godine, odmah nakon što je Australija pobijedila na testu u Engleskoj. Prema članku, engleski cvrčak je 'umro', trebao je biti kremiran, a pepeo poslat u Australiju. Sljedeća sezona je nazvana The Ashes jer se engleski tim zakleo da će vratiti mitski pepeo iz Australije.

Serija Ashes, za razliku od domaćih sportskih liga, održava se jednom u dvije godine, a domaćini su naizmjenično dvije zemlje. Svaki tim igra seriju od pet probnih utakmica. Najbolji dio je što je ova testna serija kriketa obično prilično intenzivna i duga, a neke igre traju i više od pet dana.

Istorija pepelaO kriketuZašto je serija Ashes popularna?Kako se kladiti na Ashes

Pobjedniku serije obično se dodjeljuje prestižni trofej pod nazivom Urna pepela. Međutim, trofej je replika originala. Originalni trofej nalazi se u muzeju kriket kluba Marylebone u Londonu. Oba tima takođe dobijaju novčanu nagradu, koja je obično deo komercijalne zarade koju primaju odbori. Novčana nagrada varira za svaki događaj, a iznos za svakog igrača je zasnovan na potpisanim ugovorima sa igračima.

Još jedna značajna nagrada je Compton Miller medalja, koja se obično dodjeljuje čovjeku iz serije. Medalja je prvi put dodijeljena 2005. Andrewu Flintoffu. Medalja je namijenjena uspomeni na Australca Keitha Millera i Engleza Dennisa Comptona, dvije legende kriketa koje su igrale u seriji Ashes.

Section icon
Istorija pepela

Istorija pepela

Prvi kriket sukob između Australija i Engleska bilo je 1877. Međutim, simbolični trofej i legenda o pepelu počeli su 1882. nakon što je Australija po prvi put osvojila seriju na engleskom tlu. Pitanje pepela i urne postepeno je zaboravljeno gotovo dvije decenije. Međutim, oživljen je tokom serije 1903/04 nakon što je kapiten engleske ekipe Pelham Warner napisao knjigu pod naslovom 'Kako smo oporavili pepeo'. Od tada je serija poznata kao Pepeo.

Prethodni nastupi

Trenutno Australija vodi po broju osvojenih serija. Australija ima 34 pobjede, a Engleska 32 pobjede. Samo šest serija je završeno remijem, a prva je bila 1972. Prema pravilima serije, branioci titule zadržavaju titulu ako se serija završi neriješeno.

Uprkos velikom broju pobjeda, Australija je nedavno dominirala u seriji. Dobili su seriju rezultatom 5-0 u 2006/2007, 5-0 u 2013/2014, i 4-0 u 2017/2018, nakon dužeg perioda engleske dominacije tokom 80-ih i 90-ih. Engleski tim je u seriju 2021/2022 ušao kao autsajder, s obzirom na učinak u seriji u novijoj istoriji. Međutim, engleski tim je osvojio Svjetsko prvenstvo u kriketu 2019. godine, dajući svojoj podršci nadu u iznenađujući nastup u sljedećoj seriji. To se nije dogodilo jer je Australija još jednom izašla kao pobjednica.

Istorija pepela
O kriketu

O kriketu

Kriket je jedina igra koja se obično pojavljuje u seriji Ashes. Igra je prilično zanimljiva, ali može izgledati složena za one koji ne poznaju pravila igre. Utakmicu igraju dvije ekipe, tim za ubacivanje u polje i tim za udaranje, od kojih svaki ima po 11 igrača na travnatom terenu sa 20 metara terena na sredini.

Glavni cilj tima koji udara je postići što je moguće više trčanja, a tim koji udara u polje je minimiziranje broja trčanja i odbacivanje udarača. Timovi mijenjaju uloge nakon što je deset udarača odbačeno. Svaki meč može potrajati nekoliko dana, ovisno o izvedbi igrača. Igru obično sude sudija utakmice, dva glavna sudije i pomoćnik.

O kriketu
Zašto je serija Ashes popularna?

Zašto je serija Ashes popularna?

Ashes je popularan među ljubiteljima kriketa i igračima širom svijeta. Njegova popularnost među obožavateljima kriketa uglavnom se pripisuje njegovom faktoru zabave. Međutim, igrači imaju mnogo više razloga da se klade na takve sportskih događaja, od kojih su neke istaknute u nastavku.

Raznolikost tržišta klađenja

Ashes nudi igračima brojne mogućnosti za klađenje. Igračima sa velikim interesovanjem za sportske online turnire daju se brojne opcije klađenja, uključujući pobednika serije, pobednika svakog test meča u seriji, performanse pojedinačnih igrača, statistiku igre i mnoge druge opcije. Većina sajtova za sportsko klađenje obično nudi tržišta za klađenje Ashes, što olakšava igračima da pronađu odgovarajuće sajtove za klađenje.

Lakša predviđanja

Većina igrača koji se klade na sportske turnire obično se klade na Ashes zbog njegove predvidljivosti u poređenju sa drugim turnirima. Istorijske analize pokazuju da prednost domaćina igra veliku ulogu u određivanju pobjednika. Svaki tim također obično ima produženi period dominacije, kroz koji igrači imaju povjerenje u klađenje za njih.

Mogućnosti klađenja uživo

Sportsko prvenstvo Ashes sastoji se od pet utakmica, od kojih svaka traje do pet dana. To omogućava igračima da gledaju utakmice dovoljno dugo da prikupe sve informacije koje su im potrebne za svoje strategije klađenja prije nego što stave svoje opklade, zahvaljujući većini internet stranice za sportsko klađenje prenosi uživo najveće sportske događaje. Na primjer, mogu uočiti trendove koji će im pomoći da odluče za najbolju moguću vrstu opklade i kombinaciju koja će imati najveći potencijalni povrat.

Zašto je serija Ashes popularna?
Kako se kladiti na Ashes

Kako se kladiti na Ashes

Klađenje na Ashes, kao i na najboljim šampionatima u eSportu, prilično je jednostavno, posebno za igrače koji se dobro snalaze na sajtovima za sportsko klađenje. Prva stvar koju kladioničari moraju da urade je da pronađu sajt za sportsko klađenje koji nudi tržišta klađenja za Ashes seriju i da se prijave za račun za klađenje. Stranica za klađenje mora biti licencirana i ugledna kako bi se spriječili slučajevi prevare i prevare. Igrači tada moraju deponovati sredstva na račun za klađenje ekvivalentna onome što nameravaju da polože kao opklade.

Nakon što je račun postavljen i spreman za klađenje, igrači mogu prebaciti fokus na pronalaženje pravih opklada. Različiti igrači koriste različite strategije kada istražuju velike sportske turnire. Međutim, u redu je da se igrači klade bez strategije. Moguće je čak i kladiti se bez ikakvog znanja kriket sportovi. Igrači samo treba da odaberu iznos za opkladu za svaku opkladu i polože opklade prateći relevantan proces na sajtu za klađenje.

Tip za klađenje

Većina igrača obično zanemaruje bonusi i drugi kazino poticaji kada istražujete bilo koju listu sportskih turnira zbog uzbuđenja klađenja. Većina sajtova za sportsko klađenje nudi bonuse, uključujući i bonuse dobrodošlice za nove igrače. Korištenje bonus ponuda može pomoći igračima da bolje upravljaju svojim novčanim fondovima smanjenjem količine pravog novca koji moraju riskirati.

Kako se kladiti na Ashes