Klađenje na FIDE World Chess Championship Online

Međunarodna šahovska federacija je vodeća organizacija šaha. Savez nadgleda sve međunarodne šahovske sportske turnire. Skraćenica FIDE potiče od francuskog izraza Fédération Internationale des Échecs, što u prevodu znači Međunarodna šahovska federacija. Ova federacija je osnovana 1999. godine kao nevladina organizacija. Međunarodni olimpijski komitet proglasio ju je za Globalnu sportsku organizaciju 1999. godine.

Sadašnje sjedište FIDE je u Lozani, iako je organizacija osnovana u Parizu 1924. godine. Među upravnim tijelima fudbala, kriketa, plivanja i automobilskih trka, bila je jedna od originalnih međunarodnih sportskih federacija. Trenutno je FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu jedan od najvećih sportskih događaja na svijetu. Pridruženi članovi u obliku nacionalnih šahovskih federacija su iz 195 nacija.

Istorija FIDE svetskog prvenstva u šahuO šahuKako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?
Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Istorija FIDE svetskog prvenstva u šahu

Istorija FIDE svetskog prvenstva u šahu

Prva utakmica 1886. između Steinitz-a i Zukertorta je nadaleko poznata kao svjetsko prvenstvo. Steinitz bi trijumfovao, postavši prvi šampion svijeta. Od 1886. do 1946. pobjednik je definirao pravila. Stoga su tjerali svakog izazivača da uloži značajnu svotu novca u cilju svrgavanja branioca titule.

1946. godine preminuo je Aleksandar Aljehin, koji je bio aktuelni svetski šampion. FIDE je preuzela kontrolu nad događajem Svjetskog prvenstva. Svjetsko prvenstvo je počelo sljedeće godine i napredovalo je da postane glavni sportski turnir koje FIDE održava. Serija sportskih prvenstava u šahu održavana su svake tri godine od 1948. do 1993. kako bi se izabrao novi izazivač.

Gari Kasparov, aktuelni svetski šampion, istupio je iz FIDE 1993. Njegov prebeg je doveo do toga da je rival osvojio titulu svetskog šampiona u narednih trinaest godina. Na Svjetskom prvenstvu u šahu 2006. titule su spojene. Od tada je FIDE zadužena za šahovske mečeve širom svijeta. Sada FIDE održava Svjetsko prvenstvo u šahu nakon svake dvije godine.

Dominacija Magnusa Carlsena

Magnus Carlsen iz Norveška je aktuelni svjetski prvak, koji je titulu nosio od 2013. Carlsen je ujedno i najmlađi igrač ikad koji je dostigao rejting od 2800. U tinejdžerskim godinama Norvežanin je upao u šahovsku elitu, ali se, zbog nezadovoljstva formatom, povukao od kandidata iz 2010. Vratio se tri godine kasnije osvojivši turnir kandidata u Londonu. On je nadmašio Vladimira Kramnika u taj-brejkovima i proglašen je izazivačem. Iste godine osvojio je svjetsko prvenstvo pobijedivši Viswanathana Ananda rezultatom 612-312 u meču za titulu.

Istorija FIDE svetskog prvenstva u šahu
O šahu

O šahu

Šah je uvijek imao vrhunsku finansijsku strukturu. Pobjeda na svjetskom prvenstvu uvijek je vrijedila više od pobjeda na drugim događajima u istoriji takmičarskog šaha. Njegovi pobjednici su uvijek bili pošteno obeštećeni. Svjetsko prvenstvo u šahu za muškarce ima nagradni fond od 1,14 miliona dolara. Svjetsko prvenstvo u šahu za žene ima nagradni fond od 286.000 dolara. Međutim, zbog rastuće popularnosti, FIDE planira u skladu s tim povećati nagradni fond.

Šah je jedna od najstarijih i najraširenijih društvenih igara na svijetu. Igra uključuje dva igrača koji simuliraju bitku između dva kraljevstva. Igraju ga milioni pojedinaca iu razonodi iu takmičarske svrhe. Za igranje šaha je potreban barem set šahovskih figura i šahovska tabla. Ako učesnici odluče da igraju partiju na određeno vrijeme, trebat će im šahovski sat i vjerovatno će koristiti zapisnik kako bi pratili svoje poteze.

U ovoj igri su uključene dvije vojske šahovskih figura. Svaki set ima parove vitezova, biskupa i topova. Tu su i kralj i dama pored osam pešaka koji čine set šahovskih figura. Ovi dijelovi imaju svijetle i tamne dijelove koji pomažu igračima da identificiraju svoje vojske. Svijetla strana se zove bijela, a tamna strana crna, bez obzira na stvarnu boju komada.

Zašto je FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu popularno?

Tokom godina, šah je postao zaista globalni sport, sa desetinama miliona igrača širom svijeta. U prosjeku se dnevno odigra preko 60 miliona utakmica. Prvenstvo se održava svake dvije godine od 2014. Izuzetak je 2020. zbog epidemije COVID-19.

Otkako je pobijedio Viswanatana 2013., Carlsen je uspješno branio svoje prvenstvo 2014., 2016., 2018. i 2021. Magnus je postao popularna ličnost s brojnim navijačima koji ga prate.
Jedinstvena stvar FIDE Svjetskog prvenstva u šahu je da su svi igrači dobrodošli da se takmiče. Osim toga, postoje sportske lige za žene, mlađe od 20 godina, kao i najbolja esport prvenstva koja se održavaju online. Rapid, blitz, dopisivanje, rješavanje problema i Fischer nasumični šah su svjetska prvenstva u šahu.

Nedavno je The Queen's Gambit postala Netflixova najpopularnija ograničena serija svih vremena. Ostvario je nagli porast broja šahovskih članstva i prodaje dok je rasplamsao strast prema igri među ljudima iz svih sfera života. Već je ostavio utisak na mlađe generacije, a nadamo se da će podstaći razvoj igre u narednim godinama. Igrači željni šahovskih opklada postali su prilično upoznati sa sportom zbog ove popularnosti.

O šahu
Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?

Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?

Šah se igra vekovima i sada je globalna igra koju igraju profesionalni igrači, što je rezultiralo mnoštvom fantastičnih opcija za klađenje. Klađenje na šah nije toliko popularno kao klađenje na velike atletske događaje, ali ima odane sljedbenike. Vrhunske internetske stranice za sportsko klađenje proširile su svoje kvote na širok spektar igara i sportski online turniri. Tako igrači mogu lako pronaći kvote za FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu od brojnih kladionica.

Strategije klađenja na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu

Opklade na ishod su klasična metoda klađenja na šahovskom turniru. Igrači jednostavno predviđaju pobjednike bilo koje utakmice koju odaberu. Oprezniji igrači koriste opciju dvostruke šanse. Opcija omogućava određenom protivniku da izbjegne gubitak. Ako igrači izaberu 1X ili 2X, oni će dobiti svoju opkladu ako igrač koji je za pobijedio ili remizirao meč. Ali pošto je ovo najkonzervativnija opklada, kvote su obično niže od sledeće opklade.

Igrači sa malo iskustva mogu igrati hendikep opkladu. Ova opklada takođe sugeriše da će navedeni takmičar u najmanju ruku izbeći potpuni poraz na turniru. Međutim, postoji značajna razlika između hendikepa i opklade na duplu šansu. U slučaju neriješenog meča sa nultim hendikepom kada se igra završi neriješeno, igračima će biti vraćena njihova početna opklada umjesto da dobiju opkladu.

Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?
About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević