EHF Champions League

Klađenje na EHF Ligu šampiona eksponencijalno raste. U ovom vodiču ljubitelji rukometnog klađenja mogu saznati svaki detalj o ovom sportskom turniru, od njegove istorije do razvoja. Tu su i ključni uvidi kako se kladiti na takmičenje koje je rangirano kao jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu rukometa. EHF Liga šampiona koja se naziva i EHF FINAL4 za muškarce, je premijerni rukometni turnir za muškarce.

Privlači vrhunske rukometne timove iz evropskih zemalja koje su dio EHF-a. Danas ne privlači samo veliku publiku kao jedan od glavnih sportskih turnira; takođe postaje poznato ime na sceni klađenja.

Istorija EHF Lige šampionaFormat turniraZašto je EHF Liga šampiona popularna?Kako se kladiti na EHF Ligu šampiona
Istorija EHF Lige šampiona

Istorija EHF Lige šampiona

EHF Liga šampiona, kao i druge najbolje rangirane sportske lige, privlači sponzorstva nekih od najvećih brendova, uključujući Infront Sports & Media, DAZN, hummel, Gerflor Group Select i Sport Radar.

Navijači i igrači ne mogu razumjeti historiju EHF Lige prvaka bez pogleda na porijeklo organizacije koja je domaćin takmičenja, Evropske rukometne federacije (EHF). Evropska rukometna federacija (EHF), kao što samo ime govori, je sportsko upravljačko tijelo koje je domaćin i upravlja evropskim rukometom. Organizacija, sa sjedištem u Beču, Austrija, čini 50 federacija članica uz Englesku i Škotsku, koje su pridružene federacije.

EHF Liga šampiona je, s druge strane, formirana 1993. godine. Već je postojalo evropsko takmičenje pod nazivom Kup evropskih šampiona, koje je organizovala Međunarodna rukometna federacija (IHF). Ono što je EHF Ligu šampiona učinilo jedinstvenom je njen novi format.

Podobnost i kvalifikacije

Članice federacije moraju biti na čelu EHF-ovog ranga koeficijenata da bi se kvalifikovale za EHF Ligu šampiona. EHF rang koeficijenta je lista koja rangira države članice na osnovu njihovog učinka u posljednje tri sezone ovog sportskog prvenstva, EHF Evropske lige (EL) i EHF Evropskog kupa (EC).

Prvih 9 federacija u rangu EHF koeficijenata dobijaju automatske kvalifikacije za turnir, a tim nacionalnog prvaka predstavlja federaciju. Najvišoj federaciji na ljestvici tada se dodjeljuje drugo mjesto na turniru. Domaći vicešampion u federaciji broj 1 zauzima ovo mjesto. Preostalih 6 slotova se dodeljuju na osnovu džokera koji ima u vidu turnira mjesto, gledaoci, TV, upravljanje proizvodima, digitalni utjecaj i rezultati prošlih EHF turnira.

Istorija EHF Lige šampiona
Format turnira

Format turnira

U EHF Ligi šampiona postoje četiri faze.

  1. Grupna faza - U grupnoj fazi kreiraju se 2 pula (Grupa A i B), svaki sa 8 timova. Timovi okupljeni zajedno se bore u dva meča, kod kuće i u gostima. Dva najbolja tima u bazenima prolaze direktno u četvrtfinale, dok se timovi od 3 do 6 suočavaju u sljedećoj fazi, play-offu. Posljednje dvije ekipe su eliminirane.
  2. Plej-of - U plej-ofu, timovi se uparuju na osnovu uparivanja u grupnoj fazi. Zatim se ponovo bore u dva meča, kod kuće i u gostima. Ukupni pobjednici prolaze u četvrtfinale.
  3. Četvrtfinale - I ovdje, plasmani slijede određeni format, na osnovu plasmana u grupnoj fazi. Četiri pobjednika u četvrtfinalu prolaze u finale.
  4. EHF FINAL4 - U finalu EHF Lige prvaka, četiri pobjednika četvrtfinala sučeljavaju se u polufinalu, a pobjednici polufinala izjednačavaju se u finalu. Igra se i meč za pronalaženje trećeg mjesta.

Najuspješniji klubovi u EHF Ligi prvaka

Španska federacija je bila najdominantnija sila u EHF Ligi šampiona, sa Barselonom, aktuelnim šampionom, na čelu sa 10 titula. Ostali španski timovi koji su osvojili EHF Ligu šampiona su TEKA Santander, Elgorriaga Bidasoa, Portland San Antonio i Ciudad Real.

Njemački timovi, pored francuskih, makedonskih, poljskih i slovenačkih timova, također su trijumfovali.

Format turnira
Zašto je EHF Liga šampiona popularna?

Zašto je EHF Liga šampiona popularna?

EHF Liga prvaka je jedan od elitnih sportskih turnira u svijetu koji privlači vrhunske evropske rukometne timove. Prema statistikama, turnir je u sezoni 2020/21 privukao 530 miliona gledalaca. Zanimljivo je da je EHF-ova Over The Top platforma, EHFTV, dobila više od 250.000 globalnih pretplatnika u prvoj godini od početka. Kažu da brojevi ne lažu, a to su brojevi koji učvršćuju činjenicu da je EHF CL zaista popularan.

Osim popularnosti EHF Lige prvaka među rukometnim entuzijastima, takmičenje ima ogroman broj sljedbenika u online sportsko klađenje. Mnogi od rukometnih entuzijasta koji prate turnir uvijek su u potrazi za kladionicama sa kladionicama EHF Lige prvaka. Postavlja se pitanje zašto je turnir EHF Lige šampiona toliko veliki na sceni klađenja?

Pa, odgovor je jednostavan; EHF Liga prvaka je najveći rukometni turnir na svijetu. Privlači vrhunske timove iz Evrope, kao što su Barcelona, THW Kiel, RK Vardar, Montpellier, Vive Tauron Kielce i HSV Hamburg. Ovo su među najboljim timovima na svijetu koji turniru daju konkurentnost koju zaslužuje. Iako postoje i drugi turniri, nijedan nema toliko uzbuđenja koje donosi EHF Liga šampiona.

Zašto je EHF Liga šampiona popularna?
Kako se kladiti na EHF Ligu šampiona

Kako se kladiti na EHF Ligu šampiona

Klađenje na sportske turnire je odlična stvar jer dodaje adrenalin akciji. Dakle, kako se igrači klade na EHF Ligu šampiona? Ispod su neki korisni savjeti.

Prvo, igrači moraju pronaći najbolju kladionicu na tržištu rukometnog klađenja, posebno kvote EHF Lige prvaka. Dobra stvar je što postoji mnogo kladionica koje nude tržišta klađenja za ovaj turnir. To je jedan od najveći rukometni događaji na vrhunskim internet stranicama za sportsko klađenje. Također, provjerite licenciranje kladionice i dostupne bonuse za sportsko klađenje.

Sljedeća stvar je pažljivo procijeniti trenutnu formu ekipa koje učestvuju na predstojećem ili tekućem turniru. Procjena forme timova u EHF Ligi prvaka pomaže igračima da znaju koji su timovi favoriti, a koji autsajderi. Uz ove informacije, kladioničari su u poziciji da donose bolje odluke o klađenju.

Na kraju, razumite različita tržišta klađenja. Za početak, ovo su mogući ishodi, na primjer, pobjednik lige, pobjednik meča, hendikep ili zbroj. Važno je napomenuti da što su kvote veće, to su manje šanse za dobitak u opkladi, i obrnuto.

To je to, ljudi, vrhunski vodič za klađenje EHF Lige šampiona. EHF Liga prvaka 2021–22 počela je u srijedu, 15. septembra, a očekuje se da će se završiti u nedjelju, 19. juna 2022., tako da ima još dosta vremena za klađenje!

Kako se kladiti na EHF Ligu šampiona