Vijesti

June 1, 2022

William Hill zabranjuje kreditnu karticu u Irskoj

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

U Irskoj, upotreba kreditnih kartica u kockanju nije precizno zabranjena, ali se stalno obeshrabruje. Međutim, višestruka istraživanja su pokazala kako nekoliko online kladionica nastavlja podržavati opklade na kreditne kartice putem svojih aplikacija. Neki od onih za koje se kaže da izbjegavaju opklade na kreditne kartice mogu to učiniti putem aplikacija kao što su Revolut i Apple Pay.

William Hill zabranjuje kreditnu karticu u Irskoj

Kao rezultat toga, koncept primanja uplata s kreditnih kartica naišao je na kritiku. Neki operateri su bili primorani da budu proaktivni i poduzmu odlučne korake da ograniče pristup svojim stranicama koristeći takve metode plaćanja. Na svojoj irskoj web stranici William Hill je postao posljednja kompanija koja je obustavila depozite na kreditnim karticama.

Zaštitite brend i klijente

Kako bi zaštitili svoj brend, kao i svoje klijente, kompanija prepoznaje važnost osiguranja najvišim standardima bezbednosti izvodljivo. Stoga je njihov cijeli sistem evoluirao kako bi zadovoljio najstrože zahtjeve sigurnosti, integriteta i pouzdanosti. Sve osjetljive informacije pohranjuju se u šifriranom formatu s tajnom lozinkom korisnika.

Prilikom obavljanja transakcija koje zahtijevaju pristup podacima, korisnik mora dati svoju lozinku kako bi osigurao sigurnost podataka. Cilj je osigurati da kockanje nikome ne nanosi štetu. To je bilo njihovo opravdanje za uklanjanje kreditne kartice depoziti kao način plaćanja.

Kockanje kreditnom karticom je štetno

Stručnjaci smatraju sportsko klađenje na kreditnim karticama vrlo opasno. Strogo je zabranjen u zemljama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima oštrije zakone o kockanju od Irske. Karte olakšavaju dobivanje novca, omogućavajući da problemi s kockanjem potraju. Kockanje kreditnim karticama, posebno u online okruženju, može dovesti do velikog obima klađenja, gomilanja velikih dugova i gubitka kontrole. To bi na kraju moglo dovesti do umiješanosti u nezakonite aktivnosti kao što je prijevara.

Upotreba kreditnih kartica među kockarima povezana je s povećanom stopom bankrota jer dostupni podaci pokazuju da se potrošači klade novcem koji nemaju. Stoga je postalo važno da kompanija odlučno djeluje kako bi ih zaštitila.

Dodatni podaci pokazuju da je veća vjerovatnoća da će ih koristiti ljudi koji imaju lak pristup kreditnim karticama online sportsko klađenje. Oni koji su koristili kreditne kartice ili neku drugu vrstu kredita bili su angažovaniji i češće su se kladili. Proučavanje problema kockanja podržava ovu teoriju jer je veća vjerovatnoća da će pojedinci koji se kockaju s različitim vrstama kredita biti označeni kao problematični kockari. Demografske razlike ovih kockara otkrivaju da su mlađi i da je manje vjerovatno da će u potpunosti posjedovati svoj dom, što implicira da možda nemaju isti pristup kreditima. Stoga, svaka strategija koja ima za cilj da smanji upotrebu kreditnih kartica među kockarima mora se baviti i alternativnim izvorima kredita.

Postoji li neko drugo obrazloženje iza ovog poteza?

Nakon imenovanja Regulatornog tijela za kockanje (GRA), vlada namjerava provesti zabranu klađenja na kreditne kartice. S obzirom na svoje veliko iskustvo, nadležni organ će imati diskreciono pravo da odgovori i odgovori na sva pitanja ili nedoumice u vezi sa načinima plaćanja i opasnostima u vezi s njima što je pre moguće i na vreme. Irsko udruženje kladioničara jasno je stavilo do znanja da se upotreba kreditnih kartica u svrhe kockanja ne ohrabruje.

Irski kodeks o sigurnijem kockanju, koji je u avgustu 2021. usvojilo udruženje u saradnji sa licenciranim kompanijama za kockanje u zemlji, uključuje ovo kao jedan od svojih principa. Nakon implementacije "Privremenog zakona o igrama i lutriji" 2021. godine, irski zakonodavci se pripremaju za reformu regulatornog sistema u zemlji po prvi put od 1956. godine.

Ograničenja plaćanja kreditnim karticama i zabrana besplatnih klađenja su među predviđenim reformama, kao i razvoj nacionalne uprave za igre na sreću. Redizajn se često odgađao, posljednji put 2020. godine, nakon izbijanja pandemije COVID-19. Prema zakonima, regulator i tijelo će imati ovlaštenje da suspenduju ili oduzmu licencu bilo kojeg provajdera i da sprovode finansijske sankcije.

Šta bi trebalo učiniti prije nego što vlada uvede opštu zabranu?

Zbog nedostatka empirijskih dokaza o uticaju zabrana kreditnih kartica, vlasti bi sada trebale da sarađuju sa finansijskim institucijama i operaterima kockanja kako bi razvile mere koje su realne i izvodljive na dugi rok. Svi operateri u industriji kockanja moraju se složiti sa pravilima kako bi im se dodijelila licenca. Nakon toga, oni koji dobiju licencu bit će pod općom obavezom da spriječe igrače da koriste kreditne kartice za sportsko klađenje na internetu.

Zabrane kreditnih kartica mogu imati neželjene neočekivane posljedice, kao što je pomak ka anonimnim načinima plaćanja kockanja, podrivajući napore za smanjenje štete. Nadalje, mogu postojati različite poteškoće u zabrani korištenja kreditnih kartica jer vodeći igrači i operateri mogu pokušati zaobići zabranu. Stoga je od ključne važnosti izvršiti sistematsko ispitivanje kako bi se utvrdilo da li će doći do bilo koje od ovih nepredviđenih posljedica ako se provedu propisi o zabrani.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

2024 Genesis Invitational: Favoriti, kvote i predviđanja
2024-02-14

2024 Genesis Invitational: Favoriti, kvote i predviđanja

Vijesti