Klađenje na FINA Championships Online

Ovaj vodič za klađenje na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju idealan je za entuzijaste plivanja koji se žele kladiti na jedan od najvećih sportskih turnira u svijetu vodenih sportova. Saznajte sve što trebate znati o ovom turniru i, najvažnije, kako se kladiti na njega. FINA Svjetsko prvenstvo, poznato i kao Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, multidisciplinarni je turnir za najbolje ocijenjene vodene sportove.

Turnir u organizaciji Fédération Internationale de Natation (FINA) među najvećim je sportskim događajima na globalnom nivou, koji privlači plivače i plivačke entuzijaste širom svijeta. Turnir se može pohvaliti i sponzorstvima vrhunskih brendova, uključujući Nikon, Mikasa, Omega i Myrtha Pools, između ostalih.

Historija FINA prvenstva

Historija FINA prvenstva

Najbolje mjesto za početak analize historije FINA Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima je formiranje samog tijela za sankcionisanje, FINA-e. Poznata na engleskom kao Međunarodna plivačka federacija. FINA je međunarodna federacija koja sankcioniše međunarodna takmičenja u vodi pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i međunarodne zajednice. Osnovana je 19. jula 1908. nakon kulminacije 1908. godine Summer Olympics.

Na samom početku, prvobitni članovi FINA-e bili su plivački savezi Belgije, Britanije, Finske, Danske, Francuske, Njemačke, Švedske i Mađarske. Godinama kasnije, pridružile su se mnoge druge federacije, čime je ukupan broj federacija pod okriljem 209. Članovi su grupirani u 5 kontinentalnih asocijacija; Afrička plivačka konfederacija, Plivački savez Amerike, Azijska plivačka federacija, Evropska plivačka liga i Plivački savez Okeanije.

Historija FINA prvenstva
FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju

FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju

Dok je FINA osnovana 1908. godine, tek 1973. godine u Beogradu, u Jugoslaviji, održano je prvo FINA Svjetsko prvenstvo. Manifestacija je održana u Sportskom centru Tašmajdan od 31. avgusta do 9. septembra 1973. godine i okupila je 686 sportista iz 47 zemalja. Danas ovo prvenstvo privlači više od 2.000 sportista.

O prvenstvu

Između 1978. i 1998. godine, FINA Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održavalo se svake četiri godine. U to vrijeme, četverogodišnji raspored je značio da su se Svjetska prvenstva održavala u parnim godinama između ljetnih olimpijskih godina. Međutim, 2001. godine uvedene su nove promjene. Umjesto četiri godine, prvenstvo se održava nakon dvije godine.

Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je 2019. godine. Nazvano 18. FINA Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, događaj je održan u Gwangjuu, Južna Koreja, od 12. do 28. jula. Na prvenstvu je učestvovala 191 nacija, zajedno sa 1 izbjegličkim timom nezavisnih sportista FINA-e. Nažalost, događaji 2020. i 2021. su otkazani zbog pandemije Covid-19.

Uprkos nedavnim otkazivanjima, događaj će se održati 2022. godine. 19. FINA Svjetsko prvenstvo održat će se od 18. juna do 3. jula 2022. u Budimpešti, mađarska, dok će se 20. FINA Svjetsko prvenstvo održati od 14. do 30. jula 2023. godine u Fukuoki, Japan.

FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju
Najuspješniji timovi i sportisti

Najuspješniji timovi i sportisti

Sjedinjene Države su najdominantnija sila na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, sa 622 medalje, od kojih je 268 zlatnih. Slijedi Kina sa 326 medalja, od kojih je 146 zlatnih. Druge vodeće nacije na turniru su Rusija, Australija, Mađarska, Italija i Njemačka.

Najodlikovaniji sportisti su Michael Phelps (26 zlatnih medalja), Svetlana Romashina (21 zlatna medalja), Natalia Ishchenko (19 zlatnih medalja), Ryan Lochte (18 zlatnih medalja) i Svetlana Kolesnichenko (16 zlatnih medalja).

Discipline na FINA svjetskim prvenstvima u plivanju

Kao što je ranije spomenuto, FINA Svjetsko prvenstvo je multidisciplinarno. Inauguralno Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima imalo je samo 4 discipline; ronjenje, plivanje, sinhrono plivanje i vaterpolo.

Kasnije su uvedeni skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama, čime je ukupan broj disciplina porastao na 6. Plivanje u otvorenim vodama debitovalo je na FINA Svjetskom prvenstvu 1991., dok je skok u vodu uveden na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2013. godine.

FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju ima i muške i ženske kategorije, kao i mješovite discipline.

Najuspješniji timovi i sportisti
O plivanju

O plivanju

Plivanje je sport u kojem učesnici koriste svoja tijela za kretanje kroz vodu. Sa slika iz kamenog doba, takmičarsko plivanje može se datirati još u praistorijsko doba. Međutim, u modernoj eri, pojavila se kao takmičarska rekreativna aktivnost 1830-ih godina u Engleskoj.

Već 1837. godine Nacionalno plivačko društvo je bilo domaćin nekoliko plivačkih takmičenja. Danas plivanje, na takmičarskom nivou, ima nekoliko varijanti. Na primjer, u FINA prvenstvu postoje četiri varijante - skokovi u vodu, plivanje, sinhrono plivanje i vaterpolo.

O plivanju
Zašto je FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju popularno?

Zašto je FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju popularno?

FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju je među najveći sportski događaji globalno. Privlači plivače iz cijelog svijeta. Pored sportista, turnir uživa veliku pažnju čitavog bratstva vodenih sportova.

U posljednje vrijeme, FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju također je dospjelo na naslovnice na internet stranicama za sportsko klađenje. Dakle, šta pokreće popularnost klađenja na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju?

Prvo je popularnost vodenih sportova, posebno FINA Svjetskog prvenstva. Prema podacima FINA-e, preko 4,5 milijardi ljudi pratilo je televizijski prijenos (uživo i kasetofonsko) 15. Svjetsko prvenstvo u FINA-i 2013. godine. Među ogromnim sljedbenicima vodenih sportova, mnogo je kladioničara koji žele da se klade na svog favorita. disciplina na turniru.

Drugo je dostupnost stranica za klađenje FINA Svjetskog plivačkog prvenstva. U prošlosti su se kladionice fokusirale samo na glavne sportove, fudbal, košarku i ostalo. Međutim, s popularnošću turnira u vodenim sportovima kao što je FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju, kladionice žure da ponude entuzijastima plivanja priliku da se klade na svoju omiljenu naciju i sportiste u različitim disciplinama.

Zašto je FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju popularno?
Kako se kladiti na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju

Kako se kladiti na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju

Sada, slon u sobi je, kako se igrači klade na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju? U ovom odjeljku saznajte neke od domišljatih savjeta za klađenje za početak.

Kada se kladite na sportske turnire koji sežu u različitim disciplinama, najvažnije je razumjeti različite sportove, način igre i pravila. U ovom slučaju, bitno je razumjeti kako se igra šest vodenih sportova, cilj i, što je najvažnije, opcije klađenja.

Nakon razumijevanja različitih igara na turniru i načina na koji se igraju, sljedeći korak je pronalaženje kladionice s tržištima FINA Svjetskog plivačkog prvenstva jer ne pokrivaju sve kladionice sportove na vodi.

Treće i najvažnije je razumjeti trenutnu formu različitih sportista i timova. Neki sportisti i timovi su favoriti dok su drugi autsajderi. Za one koji ne prate aktivno različite vodene sportove na ovom turniru, provjera kvota može ponuditi uvid u omiljene sportiste. Pravilo je, što su kvote niže, veće su šanse da opklada prođe, i obrnuto.

Na kraju, uvjerite se da stranica ima važeću licencu. To je takođe pametna ideja za lov bonusi za sportsko klađenje za povećanje bankrolla.

Kako se kladiti na FINA Svjetsko prvenstvo u plivanju