Streličarstvo

Istorijski gledano, streličarstvo je bilo uključeno u lov ili čuvanje kuća i kraljevstava od napadačkih vojski. Postoji skoro 10.000 godina prije nove ere. Međutim, u novije vrijeme se izvodio kao vrsta zabave prije nego što je prerastao u takmičenje. Britanci su bili među prvima koji su ga učinili popularnim kao sport.

Strijelci iz mnogih nacija, posebno iz Belgije Hubert Van Innis, takmičili su se na inauguracijskim olimpijskim streličarskim igrama u Parizu 1900. godine. Bilo je Olimpijskih igara bez streličarstva u međuvremenu. Streličarstvo je, s druge strane, danas sport sa takmičenjima i sportistima koji predstavljaju svoje nacije na Olimpijskim igrama.

Streličarstvo
Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Zašto je streličarstvo popularno za klađenje?

Zašto je streličarstvo popularno za klađenje?

Vrijedi napomenuti da su starije igre streličarstva uključivale gađanje golubova. Takmičari sada koriste štit da pogode određenu metu. Sport je takođe definisan posebnim pravilima. Tako je mogao da se uklopi u Ljetne olimpijske igre raspored.

Jedan od razloga zašto streličarstvo može biti a popularan sport za polaganje uloga je zbog raznolikosti uključenih disciplina i takmičenja, što sportsko klađenje može učiniti uzbudljivijim.

Kada je u pitanju ovaj sport, postoje dvije glavne discipline. Tradicionalno streljaštvo se definiše kao gađanje bez upotrebe bilo kakve tehničke pomoći, a tradicionalni streličari uglavnom koriste duge lukove i zavoje. Streličarstvo u meti, s druge strane, je streljačka disciplina koja zahtijeva od sportista da pucaju u obojene, okrugle mete. Standardne mete su označene sa deset jednako raspoređenih koncentričnih krugova sa vrijednostima u rasponu od 1 do 10.

Tu su i mnoga streljačka takmičenja i turniri kojima se radujemo, kao što su:

  • FITA runda je jednodnevni turnir na otvorenom u kojem svaki strijelac ima 144 strijele sa 36 hitaca sa svake od četiri udaljenosti.
  • FITA runda u zatvorenom, završava sa 30 strijela ispaljenih sa udaljenosti od 18 m sa oba kraja. FITA runde u zatvorenom koriste lica mete sa 3 tačke prečnika 40 cm (60 cm za decu).
  • FITA olimpijska runda zatvara sa 36 strela na svakom kraju od 70m do poslednje runde.
  • Indoor Leagues, gdje se timovi sa tri strelca bore jedni protiv drugih. Svaki strijelac ispaljuje tri strijele iz dometa od 18 m, s vremenskim ograničenjem od dvije minute po kraju.
  • Outdoor League, u kojem učestvuju timovi od tri osobe. Tri strele po streličaru na svakom kraju, za ukupno tri kraja, od lica mete od 50m do 80cm. Sve strele moraju biti ispucane u roku od tri minuta.
  • Terensko streljaštvo se izvodi napolju. Kružne mete se sastoje od 5 prstenova. Crni su sa samo unutrašnjim prstenom zlatnim, a navedeno je samo 12 od 24 udaljenosti.
  • 3-D streličarstvo oponaša scenarije lova. Strijelci pucaju na stvorenja od pjene sa neodređene udaljenosti.
  • Japansko streljaštvo je poznat kao kyudo. Kyudo je mnogo više od pukog šutiranja i zabijanja; radi se i o ceremoniji i duhovnim komponentama. Yumi, Kyudo luk, uvelike se razlikuje od zapadnih lukova, zahvaljujući svom asimetričnom obliku.
  • Lov na luk, ili lov na divljač lukom i strijelom, kao i pecanje na luk, zabranjeni su u određenim zapadnoevropskim zemljama, uključujući Austriju i Njemačku. Međutim, entuzijasti i turisti u nekoliko zemalja mogu dobiti dozvolu za lov na luk.
Zašto je streličarstvo popularno za klađenje?
Kako se kladiti na streličarstvo

Kako se kladiti na streličarstvo

Ako volite sportsko klađenje, možda biste željeli isprobati klađenje na streličarstvo za novo uzbuđenje i uzbuđenje. Streličarstvo možda nije toliko popularno kao drugi sportovi širom svijeta, ali ima neke intrigantne karakteristike i istoriju koja će vas potaknuti da se više kladite.

Richard III iz Engleske uveo je novi zakon koji zabranjuje igre kockicama kao što je backgammon negdje u 1380-ima jer su njegovi vojni strijelci provodili previše vremena igrajući backgammon, ali nedovoljno vremena vježbajući streličarstvo.

Dakle, kako su njegovi strijelci odgovorili na ovo? Bavili su se ovim sportom, ali su također izmislili niz kockarskih igara zasnovanih na streličarskim sposobnostima, omogućavajući strijelcima da se klade i na sebe i na druge. Sa napretkom tehnologije, kladionice su uključile ova takmičenja vezana za streličarstvo u svoju ponudu, što znači da je sada moguće kladiti se na streličarstvo.

Međutim, imajte na umu da se ne biste trebali ograničiti samo na jednu kladionicu. Kada je u pitanju klađenje na streličarstvo, nisu sve kladionice stvorene jednake. Neki mogu pokrivati samo nekoliko tržišta, ali drugi mogu dati širi raspon.

Što je najvažnije, nisu sve kladionice tako marljive ili stručne u vrednovanju svojih tržišta kao druge. Dakle, prije nego što napravite ulog, ispitajte sve svoje mogućnosti. Možda ćete brzo otkriti da ste odjednom dobro razumjeli s kojim kladionicama je najkorisnije kockati.

Kako se kladiti na streličarstvo
Da li je online klađenje na streličarstvo legalno?

Da li je online klađenje na streličarstvo legalno?

U oblastima gde online sportsko klađenje je dozvoljeno, klađenje na streličarstvo je legalno. Pojedinačni kladioničari u područjima gdje online sportsko klađenje nije zabranjeno mogu koristiti offshore platforme za klađenje na utrke čamaca. Iako je tehnički nezakonito koristiti offshore usluge atletskog klađenja, postoji nekoliko ograničenja koja vas u tome sprječavaju.

Jedina ograničenja igranja koja mogu uticati na vaše opklade su ona koja sprečavaju finansijske institucije da obrađuju transakcije sa provajderima kockanja – što se lako može rešiti korišćenjem alternativnih metoda plaćanja – ili propisi koji zabranjuju određene oblike streličarstva na koje želite da se kladite, npr. kao zakoni koji zabranjuju lov na luk i pecanje.

Da li je online klađenje na streličarstvo legalno?
Kako se kladiti na streličarstvo

Kako se kladiti na streličarstvo

Od ključne je važnosti, kao i kod bilo kojeg drugog sportskog klađenja, da imate određeno razumijevanje igre i učesnika. Na primjer, poznavanje snaga i slabosti igrača i njihovih protivnika je korisno. Sportisti na koje se kladite treba da pokažu određeni nivo znanja o sportu, konzistentnost rezultata ili udaraca, preciznost i otpornost na stres tokom igre. Također biste trebali naučiti više o strelama koje se koriste u sportu.

Kao rezultat toga, bitno je posvetiti neko vrijeme praćenju događaja i gledanju vaših omiljenih strijelaca kako se takmiče. Ovo povećava vaše šanse ispravnog pogađanja ishoda igre. Ovo je ključno za osvajanje bilo koje opklade koju stavite protiv osobe ili igre.

Kako se kladiti na streličarstvo
Najbolje kvote za klađenje na streličarstvo

Najbolje kvote za klađenje na streličarstvo

Postoje četiri glavne vrste tržišta u klađenju na streličarstvo,

Za pobedu

Standardna igra streličarstva sadrži setove. Ako strelac osvoji set, dobija dva poena; ako je set nerešen, dobija jedan poen. Kada jedan od sportista postigne 6 ili više poena, igra je gotova. Kladionice mogu prihvatiti opklade na pobjedu sa hendikepom.

Ukupno bodova

Postavite online opkladu na broj postignutih poena u setu. Opklade na ukupan broj poena osvojenih u igri takođe mogu biti prihvaćene.

Za pobedu na turniru

Sada kada je većina glavnih takmičenja u streljaštvu prebačena na olimpijski sistem, mnogo zavisi i od žreba.

Jedan na jedan

Igrači moraju izabrati jednog od dva suprotstavljena streličara koji će biti prvi rangirani u takmičenju.

Najbolje kvote za klađenje na streličarstvo
Savjeti za klađenje na streličarstvo

Savjeti za klađenje na streličarstvo

Prije tebe stavite opkladu na meču streličarstva, potrebno je da analizirate jedinstvene karakteristike svakog učesnika. Trebali biste, na primjer, saznati koliko se efikasno mogu fokusirati, kao i kako se snalaze s različitim stepenom stresa i naprezanja.

Takođe morate znati koji su njihovi nivoi vještina. Nećete imati vremena da dobijete sve ove informacije nakon što takmičenje počne, tako da morate proučiti mnogo prije nego što turnir počne. Njihovi rezultati će vam dati neku ideju o tome kako su radili na prethodnim turnirima.

Takođe treba proceniti mnoga takmičenja na kojima su se strelci učesnici takmičili tokom svoje karijere, kao i da li su se ranije susreli sa nekim od svojih protivnika. U većini slučajeva ćete otkriti da se učesnik koji vam se sviđa da se ranije susreo sa nekim drugim suparnicima, pa bi vas trebalo zanimati kako su prošli protiv njih u prošlosti. Ako su izgubili od takmičara tri puta zaredom, razmislite o klađenju na drugog streličara.

Savjeti za klađenje na streličarstvo
Odgovorno kockanje

Odgovorno kockanje

Kako biste izbjegli gubitak velike sume novca odjednom, trebali biste pažljivo upravljati svojim financijama. Zapamtite, nikada ne biste trebali kladiti više sredstava nego što ste spremni izgubiti. Da ne biste izgubili sav svoj novac odjednom, podijelite svoja sredstva. Ako imate loš niz, ne pokušavajte to kompenzirati povećanjem veličine opklade. Morate ili postaviti ograničenje koliko novca možete uplatiti svakog mjeseca ili ograničenje koliko novca možete izgubiti u jednoj igri.

Trebali biste biti u stanju da ostanete mirni i da prepoznate kada treba odustati. Kada ste frustrirani, veća je vjerovatnoća da ćete donositi ishitrene odluke, što je katastrofalno kada je u pitanju kockanje. U svakom trenutku budite bistre glave i dobro razmislite o svom sljedećem donošenju odluke.

Ako stvari izmiču kontroli i sumnjate da počinjete razvijati ovisnost, pokušajte se samoisključiti. Samoisključenje omogućava onima koji se bore s problemima kockanja da se odmore i usmjere svoje živote i novac negdje drugdje.

Može vas ponovo povezati s dodatnim uslugama zajednice da vam pomogne u rješavanju vašeg problema s kockanjem, kao i da vam pruži pomoć koja vam je potrebna ako niste sigurni kako poduzeti sljedeće korake u svom oporavku.

Odgovorno kockanje
About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević