Vijesti

October 31, 2023

Evolucija centralne pozicije: Mark Williams i budućnost košarke

Ethan Moore
WriterEthan MooreWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
LocaliserLejla KovačevićLocaliser

Uvod

Košarkaški sport je posljednjih godina doživio značajnu modernizaciju, posebno na poziciji centra. Ova transformacija je potaknuta NBA-ovim analitičkim pokretom i njegovom sposobnošću da identifikuje vrhunske talente iz cijelog svijeta. Tradicionalni pristup popunjavanja klupe velikim, ali ograničenim sedmometarima ustupio je mjesto novoj eri svestranih igrača koji se ističu i u napadu i u odbrani.

Evolucija centralne pozicije: Mark Williams i budućnost košarke

Doba Shaquillea O'Neala

Tokom ere Shaquillea O'Neala, timovi su se fokusirali na usporavanje dominantnog centra tako što su svoje spiskove popunjavali igračima koji bi mogli da odgovaraju njegovoj veličini i snazi. Međutim, čak i nakon Shaqovog premijera, strategija oslanjanja na velike, ali ograničene igrače je opstala. Ovi igrači su imali pristojne stope skokova, ali im je nedostajao talent za napad i brzinu za odbranu u svemiru.

Evolucija tempa i prostora

Evolucija košarke u tempu i prostoru, zajedno sa usponom igrača poput Stephena Curryja i Damiana Lillarda, revolucionirala je igru. Povećani naglasak na šutu za tri poena i neefikasnost post-up igre doveli su do promjene u strukturi popisa igrača. Timovi sada daju prioritet šuterima iz zadnjeg polja i igračkim napadačima koji mogu rastegnuti teren i stvoriti razmak.

Uspon rastezljivih petica

Od igrača prednjeg polja se sada očekuje da imaju sposobnost šuta za tri poena slične svojim kolegama iz zadnjeg polja. Iako je u prošlosti bilo jednokratnih talenata, kao što su Bill Laimbeer i Raef LaFrentz, koji su mogli pucati izvana, oni su smatrani anomalijama. Danas je mogućnost šutiranja izvan luka postala norma za centre.

Nedostatak visokokvalitetnih rastezljivih petica

Uprkos naglasku na šutu za tri poena, još uvijek postoji relativno malo visokokvalitetnih peterca u NBA. Igrači kao što su Brook Lopez i Karl-Anthony Towns postavili su mjerilo za poziciju, ali mnogi centri se bore da se istaknu u ovoj oblasti.

Važnost odbrane

Iako je šut izvana vrijedan, moderni centri moraju biti i odbrambeni. Zaštita boje i čuvanje u prostoru ključne su vještine za centre u današnjoj igri. NBA nije eliminisala velike ljude; eliminisao je nedovoljno kvalifikovane velike ljude. Fokus je sada na pronalaženju centara koji mogu doprinijeti na oba kraja suda.

Predstavljamo Marka Williamsa

Mark Williams, mladi centar, odličan je primjer modernog centra. Iako možda nije dobio glasove za početnika godine, njegov nastup u drugoj polovini njegove početničke sezone pokazao je njegov potencijal. Williams je u prosjeku ostvario dabl-dabl i pokazao svoju sposobnost da efikasno postigne gol.

Williamsova odbrambena snaga

Williams nije samo ofanzivna prijetnja; takođe je izuzetan defanzivac. Njegovo prisustvo unutar staze odvraća protivnike od napada na koš, a njegova čista, vertikalna nadmetanja dokaz su njegovog treniranja i vještine. Williams je odigrao značajnu ulogu u poboljšanoj odbrani Charlotte Hornetsa.

Williamsov ofanzivni doprinos

U napadu, Williams možda nema skok, ali njegova mobilnost i fizičnost mu omogućavaju da briljira u pik-end-rollu. Njegova veza sa LaMelo Ball-om se već pokazala kao moćna kombinacija. Iako bi dodavanje šuta u njegov repertoar poboljšalo njegovu ofanzivnu igru, Williams je već vrijedna prednost.

Budućnost Marka Vilijamsa

Ne treba zanemariti Williamsove odbrambene sposobnosti. Pod vodstvom defanzivno orijentiranog trenera Stevea Clifforda, Williams ima potencijal da postane jedan od najboljih unutrašnjih defanzivaca lige. Kako njegove vještine nastavljaju da se razvijaju, ne bi bilo iznenađujuće vidjeti da Williams dobije priznanje u All-Defensive Timu.

Zaključak

Evolucija centralne pozicije u košarci je transformisala način na koji timovi konstruišu svoje liste. Naglasak na šut i odbranu doveo je do uspona svestranih centara poput Marka Williamsa. Kako se igra nastavlja razvijati, igrači poput Williamsa će igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti košarke.

Najnovije vijesti

Kako se nositi sa lošim lancima u klađenju
2023-11-20

Kako se nositi sa lošim lancima u klađenju

Vijesti