Vodiči

May 17, 2023

Ultimativni vodič za upravljanje vašim bankovnim računom za sportsko klađenje

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Da biste postigli dugoročni finansijski uspjeh kao sportski kladioničar, potrebno vam je više od puke vještine za odabir pobjednika; također vam je potrebno dobro razumijevanje upravljanja svojim novcem dok se kladite na sport.

Ultimativni vodič za upravljanje vašim bankovnim računom za sportsko klađenje

Pretpostavimo da je nedjelja uveče, a vi gledate noćnu špicu dnevne fudbalske akcije. Povratak autsajdera koji je pao za šest poena za osam minuta do kraja. U posljednjim minutama utakmice, dok vaša strana juri niz teren, držite palčeve i molite se za čudesan povratak.

I sasvim sigurno, ogroman povratak u četvrtoj četvrtini doveo je do najveće pobjede vašeg kluba u danu.

Upravo ste osvojili mnogo novca; šta sad? Koristeći taktiku upravljanja novcem, možete povećati svoje izglede da nastavite pobjeđivati dok istovremeno smanjujete rizik od gubitka svega. Svi uspješni kockari trebali bi koristiti ove moćne strategije za upravljanje svojim novčanim ulogama.

Ovdje ćete pronaći sveobuhvatnu strategiju upravljanja bankrollom u sportskom klađenju, zajedno s jednostavnim savjetima, isprobanim taktikama i korisnim podsjetnicima o stvarima kao što su ograničenja pobjeda i gubitaka.

Kako upravljate svojom bankom za klađenje?

Upravljanje bankom je tema koja zahtijeva razumijevanje fraze "bankroll" prije nego što možete preći na druge teme. Novčana sredstva sportskog kladioničara je novac koji imaju na raspolaganju za klađenje.

Uobičajeni savjet je da nikada ne stavljate više novca na kocku nego što možete priuštiti da izgubite.

Razmatrajući ovu tvrdnju, mnogi sportski kockari izdvajaju određenu svotu samo za klađenje. Nakon što odlučite na koliko novca ćete se kladiti, možete početi učinkovito upravljati svojim bankrollom. Da biste to učinili, morate sami uspostaviti neke smjernice o tome kako i gdje potrošiti svoj novac klađenje na sport.

I praćenje jedinica i opklada su suštinske komponente efikasnog upravljanja bankrollom. Možete postići ispravnu veličinu bankrolla i svoje ciljeve korištenjem raznih alata za upravljanje bankrollom. Optimizirajte svoju banku za klađenje kako biste povećali svoje dobitke i ograničili gubitke. I amateri i iskusni profesionalci mogu imati koristi od čitanja ovoga.

Zašto biste trebali upravljati svojom bankom za sportsko klađenje

Da biste bili dobar sportski kladioničar, potrebno je poznavanje industrije sportskog klađenja i sistema upravljanja bankovnim računima - morate razumjeti kako upravljati svojim finansijama da biste imali prosperitetnu budućnost u najbolji sajtovi za sportsko klađenje. Postoji direktna korelacija između načina na koji upravljate svojim finansijama i vašeg nivoa uspjeha.

Bankroll upravljanje ima razne prednosti. Pomaže u prevladavanju gubitničkog trenda, štiti vas od trošenja cijelog novca u jednoj igri i sprječava vas da ciljate na veliki rezultat.

Ovo je samo pregršt od mnogih načina na koje vam dobro upravljanje bankrolom može pomoći da zaradite novac klađenjem na sport.

Koliko da počnete sa bankrollom za sportsko klađenje

Postavljanje limita bankrolla za klađenje je prvi korak u upravljanju vašim novcem prilikom klađenja. Bankroll, kao što je ranije rečeno, je suma novca namijenjena samo za klađenje.

Ako želite razumno kockati novac, morate taj novac držati odvojeno od drugih fondova. Koliko gotovine biste trebali uložiti u svoju banku za sportsko klađenje sada kada znate da to trebate učiniti?

Sve zavisi od toga koliko vam novca treba da sastavite kraj s krajem. Trebalo bi da se kockate samo sa novcem koji rizikujete da izgubite.

Koliko novca treba da se kladite u svakoj igri?

Da je ovo idealan svijet, svi bismo mogli imati ogromne novčane uloge i sa sigurnošću riskirati oko 1% njih pri svakoj opkladi. U svakom slučaju, ova strategija upravljanja bankovnim računom nije najbolja za početnike.

Ako imate bankroll od 1.000 dolara, što nije mali iznos, rizikovaćete samo 10 dolara na svaku opkladu uz 1%. Ovo nije najprivlačniji način za početak nove zabave.

Dok je povećanje vašeg nivoa agresije sa manjim bankrollom u redu, nije preporučljivo povećati svoj ulog na više od 5% vašeg ukupnog bankrolla. Više od toga traži nevolje. 2,5% je pristojna sredina.

Bilo da odaberete 1%, 5% ili broj između, taj će postotak služiti kao vaša "veličina jedinice" u budućnosti.

Šta su jedinice za klađenje?

Sportski kladioničari mogu lakše procijeniti svoje performanse koristeći jedinice u odnosu na druge kladioce. Uostalom, poredeći koji kockar je zaradio više novca kockanje u NFL-u bilo bi nepravedno da jedan igrač ima bankroll od $10,000, a drugi samo $500 budžet. Igrač sa većim bankrolom može imati daleko lošiji rezultat od onog sa manjim, ali ipak, na kraju će finansijski biti napredniji zbog većeg iznosa svojih pobeda.

Podešavanje veličine jedinice vam omogućava da vidite koliko ste ispred svoje prosječne opklade. Jedna bi bila do pet jedinica da je njihova veličina jedinice bila 100 dolara, a oni porasli za 500 dolara. Ova metoda vam također omogućava da planirate buduću zaradu kako veličina vaše jedinice raste.

Kako pronaći strategiju upravljanja bankovnim fondom za vaše potrebe

Ne morate kladiti isti iznos na svaku igru. Možete prilagoditi svoj portfelj sportskog klađenja tako da odgovara vašem preferiranom načinu klađenja birajući između nekoliko različitih pristupa.

Model ravnog klađenja

Uprkos naizgled jednostavnosti, ovo je najsigurniji način upravljanja novcem. Sve što trebate učiniti je odlučiti se za veličinu jedinice i uložiti taj iznos na svaku opkladu. Nije bitno koliko ste nedavno kladili, koliko ste sigurni ili koji su izgledi.

 • Da biste se odlučili između pristupa "pobjedi" i "rizika", treba uzeti u obzir ono što najbolje odgovara vašim potrebama. Korištenje strategije "za pobjedu" zahtijeva razmatranje soka za osvajanje jedne jedinice. Ovo implicira da ćete morati da uložite 1,1 jedinicu da biste zaradili 1,0 kada se kladite na uobičajenu opkladu sa kvotom od -110.
 • Kada koristite strategiju rizika, ne ulažete dovoljno jedinica da pokrijete bdjenje. To znači da biste morali uložiti 1,0 jedinice na -110 opkladu da biste osvojili 0,91 jedinica ako pobijedite.

Klađenje na autsajdere sa novčanim linijama je rizično iz istog razloga. 

 • Ako želite da se kladite na 1,0 jedinica, možete ili možete kladiti tačno toliko da osvojite 1,0 jedinica. Ako želite da se kladite na autsajdera sa koeficijentom +250, imate dve opcije: rizikujete 1.0 jedinica za šansu da osvojite 2.5 jedinice ili rizikujete 4.0 jedinice za šansu da dobijete 1.0 jedinice.
 • Prilikom postavljanja opklade, većina igrača preferira pristup "za pobjedu" na spreadovima i pristup "rizičnom" kod autsajdera, ali trebali biste koristiti koja god strategija vam pomaže da se osjećate najlagodnije.

Primarna prednost ove strategije je u tome što štiti vaš bankroll dok i dalje garantuje prinos ako je vaša dobitna stopa viša od granice rentabilnosti.

Imajte na umu da ova strategija zahtijeva redovne procjene bankrolla. Ako ste dobili ili izgubili značajan broj jedinica, razmislite o tome da prilagodite veličinu svojih jedinica.

Model povjerenja:

Kada se osjećate sigurni u utakmicu, model povjerenja vam omogućava da povećate svoju opkladu. Iako se kockanje od 1,0 jedinice i dalje preporučuje, povećanje vašeg uloga na 2,0 ili 3,0 jedinice je povremeno prihvatljivo. Ne zagovaramo povećanje vaše jedinice iznad te veličine osim ako niste pokazali dosljedan kapacitet da napravite svoje najpouzdanije opklade.

Prije donošenja konačne odluke, pametno je ispitati ovaj model. To, srećom, nije teško postići. 

 • Trebalo bi da pratite svoje opklade u tabeli, bez obzira na vaš sistem klađenja, a takođe biste trebali početi da beležite nivo samopouzdanja u svakoj opkladi na skali poverenja od 1 do 3. 
 • Možete pogledati svoj rekord za svaki iznos opklade, čak i ako uvijek kladite isti broj jedinica. Ima puno smisla povećati iznos opklade ako vaše najpouzdanije opklade imaju daleko bolju evidenciju od onih manje sigurnih.
 • Uz to, model povjerenja dopušta povremene opklade na pola jedinice. Ovo je najefikasnije kada se kladite na autsajdere ili parlaye sa velikom potencijalnom isplatom.

Model postotaka

Procentualni model je uporediv sa flat sistemom klađenja. Jedina značajna promjena je da će veličina vaše jedinice ovisiti o vašem bankrollu, a ne da bude unaprijed određena. Početna numerička poređenja bi trebala biti bliska, ali veličina vaše jedinice će se promijeniti mnogo brže od ravnog modela.

Pogledajmo teoretski bankroll od 1.000 dolara kao primjer.

 •  Bez obzira da li je zasnovana na fiksnoj ili procentualno zasnovanoj, vaša početna opklada će biti 25 dolara ako je vaša željena standardna jedinica 2,5%. Od tada će stvari početi da se menjaju. 
 • Početnih $1,025 u vašem bankrollu će porasti na $1,025 ako osvojite svoju prvu opkladu. 
 • Sljedeća opklada će vas koštati 25,63$ ili 2,5% tog iznosa.

Primarna zasluga ove taktike je u tome što koristi vruće nizove, što je uobičajena pojava u sportskom klađenju. Nakon svake dobitne opklade, povećavate svoj ulog za odgovarajući iznos, što povećava vaš potencijalni povrat tokom nizova pobeda.

Nedostatak je što bijeg iz neugodne situacije može biti izazovniji. Veličina vaše opklade će se smanjiti ako vaš novac padne ispod vašeg početnog iznosa. Kao rezultat toga, vrijeme vašeg pobjedničkog niza postaje važnije nego što je bilo pod paradigmom fiksnih jedinica. Zbog veće standardne devijacije, ovo je rizičnija strategija.

Model Kelly Criterion

Model Kelly kriterija je poput napunjene verzije modela povjerenja. Vaš cilj je da izračunate precizan postotak dobitka za svaki ulog, a ne da jednostavno date nivo pouzdanosti svakom odabiru. Zatim biste koristili ovu cifru u sljedećoj kalkulaciji da izračunate tačan iznos vašeg bankrolla koji bi trebao biti u igri u bilo kojem trenutku:

Ultimativni vodič za upravljanje vašim bankovnim računom za sportsko klađenje

Formula se na prvi pogled može činiti komplikovanom, ali je prilično jednostavna. Hajde da ispitamo izmišljeni scenario.

Izračun bi mogao izgledati otprilike ovako ako mislite da imate 55% vjerovatnoće da dobijete regularnu opkladu od -110:

Ultimativni vodič za upravljanje vašim bankovnim računom za sportsko klađenje

Koristeći Kelly kriterij, to znači rizik od 5,5% vašeg cjelokupnog bankrolla.

Program će savjetovati veću opkladu ako i samo ako se vaš nivo samopouzdanja ili novčane šanse vaše opklade poboljšaju. Nije neuobičajeno da ove brojke budu pomalo podebljane.

Hajde da se pretvaramo da mislite da +200 underdog ima 50% šanse za pobjedu. Ovako bi mogla izgledati rezultirajuća formula:

Ultimativni vodič za upravljanje vašim bankovnim računom za sportsko klađenje

Kelly's Criteria Model preporučuje zapanjujuće visoku veličinu opklade od 25% vašeg novca pod određenim okolnostima.

Zato je precizna tačnost u procjeni vaših šansi za uspjeh ključna. Izgubit ćete značajan dio svog novca ako pogriješite.

Ne biste trebali isprobavati ovu tehniku osim ako niste uradili dosta domaćih zadataka o tome koliko dobro možete procijeniti svoje šanse za pobjedu, a čak i tada bi vam bilo bolje da koristite prilagođenu verziju algoritma.

Kelly kriterij obično koriste profesionalni sportski kladioničari, a mnogi se odlučuju na klađenje samo na djelić preporučenog iznosa. Ipak, to će vas zaštititi od gubitka onoliko koliko i standardni modeli klađenja ravnog ili postotnog klađenja.

Sportsko klađenje Savjeti za upravljanje novcem

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zadržite svoj račun za sportsko klađenje. 

Držite se svojih finansijskih ograničenja

Znati kada prestati sa klađenjem je ključno znanje za povremene sportske kladioničare. Ako se kladite, rizikujte samo ono što možete priuštiti da izgubite. Na taj način, bez obzira šta se dogodi, možete se opustiti i dobro provesti bez previše brige o nesreći. Važno je zapamtiti da je dobar provod glavni cilj. Nikada nije zabavno kockati novac koji ne možete rizikovati da izgubite.

Napravite poseban fond za klađenje

Ovo je važan savjet koji mnogi kladioničari čuju, ali ga nikada ne slijede. Odložite fiksni iznos sredstava sedmično ili mjesečno i izbjegavajte da trošite više od toga na klađenje.

Lako je izgubiti pojam o svojim dobicima ili gubicima kada morate vaditi novac iz džepa svaki put kada položite opkladu. Bez pažljivog praćenja, klađenje može brzo postati ozbiljan odliv vaših resursa.

Nikada nemojte uzimati sredstva iz vašeg skupa bankrolla

Najuspješniji kockari u sportu to čine jer znaju da je rastući novčani iznos od suštinskog značaja za dugoročan uspjeh. Jedan od glavnih načina na koji to postižu je održavanje stalnog bankrolla i ne trošenje svojih dobitaka.

Ako se na sport kladite samo iz zabave, onda bi značajan dio tog užitka trebao doći od trošenja dobitaka na nešto drugo zabavno. To znači da možete uzeti više novca iz svog bankrolla nego inače ako ste samo rijetki kockari.

Međutim, ako želite da se poboljšate kao sportski kladioničar i na kraju ostvarite velike pobjede, morate uštedjeti što je moguće više svog profita u svom bankrollu. U svijetu kockanja, gotovina je analogna municiji; što više imate, više štete možete učiniti svojim opkladama.

Dokumentujte sve pažljivo

Ako ne pratite svoje dobitke i gubitke, vaši napori za upravljanje bankovnim računom će biti uzaludni. Iako može izgledati očigledno, ovo je ozbiljno nedovoljno iskorištena strategija u svijetu sportskog klađenja.

Jednostavan i brz pristup održavanju podataka o prošlosti klađenja je da vodite evidenciju o svom novcu i opkladama. Vaše prethodne opklade mogu se analizirati na ovaj način, rasvjetljavajući uzroke vaših pobjeda i poraza. Za ovo možete koristiti Excel ili isprobanu notepad.

Ispitajte izvore vašeg finansijskog uspjeha. U kojoj mjeri profitirate od klađenja na određene sportove, timove i opklade? Drugo pitanje je: gdje očekujete da ćete imati najveći gubitak? Za to je potreban trud, ali možete napraviti značajnu razliku u svom rezultatu ako igrate na svoje prednosti i izbjegavate svoje slabosti.

Šta znači Stop Loss?

Kada je u pitanju sportsko klađenje, najteže je razumjeti kada treba stati. Preporučujemo Vam kockati sa odgovornošću i pažljivo pročitajte sljedeće savjete: 

 • Stop-loss limiti su maksimalni iznos novca koji je investitor spreman izgubiti u određenom vremenskom okviru. Kada vaši gubici pređu taj iznos, više se nećete kockati. 
 • Na primjer, ako sebi dozvolite da kockate 100$ i izgubite sve u jednom danu, nećete se ponovo kladiti. Posjedovanje discipline da kreirate plan ograničenja za zaustavljanje gubitka pomaže vam da izbjegnete prerano gubitak novca.
 • Ne dobijaju svi limit gubitka kada se klade na sport kako bi spriječili brz gubitak novca. Lako je unositi podatke o kreditnoj kartici i bacati novac na kockanje na mreži, tako da je ključno otkriti realne metode da budete štedljivi.

Slijedeći naše prethodne upute i održavate odvojeni bankroll za klađenje dovest će vas u mnogo jaču poziciju. Ako se osjećate preopterećeno, ovi prijedlozi mogu pomoći.

 1. Ako želite da se kladite s gotovinom, najbolje je da taj novac držite odvojeno od ostalih sredstava iu zatvorenoj koverti. 
 2. Ukoliko želite da koristite bankovnu karticu za klađenje, preporučuje se da u tu svrhu otvorite poseban račun.

Uspostavljanje stop-loss limita je jedna od tehnika za zaštitu vašeg kapitala za klađenje, bez obzira na strategiju koju odaberete. Postoje dvije vrste limita stop-loss. 

Stop Loss sesije

Možete kontrolirati koliko novca trošite na kockanje ako svoje vrijeme podijelite u diskretne periode. Tipičan sportski kladioničar će izdvojiti 200 dolara za dan i taj novac rasporediti na dvadeset različitih opklada na igre ili linije.

Zapamtite da ako se namjeravate kladiti na sport cijeli dan, možda ćete htjeti igrati u više sesija kako biste imali dovoljno sredstava da nastavite igrati čak i ako imate loš početak.

Čim novac vaše sesije nestane, prestanite da se kockate dok se finansijski ne oporavite.

Stop Win Limit

Koliko god to kontradiktorno zvučalo, znati kada treba da prekinete kada ste ispred je jednako ključno kao i znati kada otići kada ste dole.

Čak i najsretnija osoba će u nekom trenutku ostati bez sreće, pa je obično najbolje da unovčite dok ste budni. Postavljanje stop-win limita je fantastična metoda za treniranje vaše samokontrole, koja će vam dobro poslužiti u bilo kojoj vrsti sportskog klađenja.

Ako se odlučite za veliku ciljnu cifru i slučajno je postignete, možete prestati sa klađenjem i provesti ostatak dana zbrajajući svoje dobitke.

Final Thoughts

Čitanje i savladavanje ovog članka pružit će čvrstu osnovu osnova strategije upravljanja bankovnim računima u sportskom klađenju.

Ne možemo dovoljno naglasiti ovu stvar: dobro upravljanje novcem u kockanju će donijeti ogromne nagrade. Ne samo da će povećati vaše šanse za osvajanje novca, već će i sportsko klađenje učiniti mnogo manje stresnim općenito.

Mogućnost objektivnog praćenja napretka je još jedna prednost dobrog finansijskog upravljanja. Možda ćete biti daleko realniji u pogledu svojih ishoda ako tačno znate koliko ste osvojili i izgubili u određenom mjesecu.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Podignite svoju igru ​​klađenja: Insajderski izbori, statistika i pouzdane recenzije
2024-06-02

Podignite svoju igru ​​klađenja: Insajderski izbori, statistika i pouzdane recenzije

Vijesti