Vijesti

October 31, 2023

Optimiziranje performansi maratona sa strategijama punjenja goriva

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Napajanje strategije za uspjeh maratona

Kada je paraolimpijka Susannah Scaroni otišla na postdiplomski studij kako bi postala registrovani dijetetičar, njeni dnevni obroci su počeli da se mijenjaju. Dok je čitala više o istraživanjima iza sportske ishrane izdržljivosti, počela je da jede mnogo više ugljenih hidrata. I brzo je primijetila razliku u svom nastupu.

Optimiziranje performansi maratona sa strategijama punjenja goriva

Ishrana prije utrke

Scaroni slijedi dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata zbog visokog intenziteta i obima treninga utrka u invalidskim kolicima. Dan prije trke, fokusira se na ishranu specifičnu za rasu. Ona pije tečnosti bogate ugljenim hidratima, ciljajući na 80 unci, uključujući i sportsko piće kao što je Gatorade. Za večeru ima ugljene hidrate poput pirinča, krompira ili testenine, zajedno sa nemasnim proteinima i kuvanim povrćem. Kako bi izbjegla česte odlaske u kupatilo, većinu tečnosti pije za večerom i popije malu čašu vode prije spavanja.

Dan utrke ujutro

Na dan trke, Scaroni počinje sa čašom vode za rehidrataciju. Budući da između doručka i početka trke može proći nekoliko sati, ona ima veći obrok koji uključuje složene ugljikohidrate i proteine, kao što su zobene pahuljice i jogurt ili puter od kikirikija. Sa sobom u autobus i u šator prije starta nosi i hidratantnu mješavinu ugljikohidrata. Kafa je obavezna za nju, bilo da koristi svoj AeroPress ili da dobije crvenilo na očima iz kafića.

Punjenje goriva tokom trke

Scaroni puni CamelBak sa 60 grama ugljikohidrata iz svoje hidratantne mješavine i pije kroz slamčicu, posebno na nizbrdicama kada ne treba da koristi ruke za guranje. Ova strategija je posebno važna za parasportiste koji mogu imati poremećeno funkcionisanje GI zbog povrede kičmene moždine.

Savjeti za maratonce

Scaroni savjetuje maratoncima da se pridržavaju svog plana treninga na dan trke i da ne pokušavaju ništa novo. Važno je vježbati s točno određenim namirnicama i markama koje će se konzumirati tokom trke kako biste izbjegli gastrointestinalne probleme. Ona također preporučuje vježbanje ranog doručka ili više malih obroka koji će se konzumirati na dan trke. Konačno, ona predlaže izbjegavanje novih namirnica ili pića, poput besplatne kafe, ako ih ranije nisu konzumirali tokom treninga.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes

Vijesti