Vijesti

November 3, 2021

NASDAQ ulaže u sportsko klađenje

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Sportsko klađenje pronalazi podršku na visokom nivou na planu ulaganja. U junu, NASDAQ je bacio svoj šešir u ring preuzimajući udio u sportskom klađenju i pružajući tehnologiju za nadzor partnerima u sportskom klađenju. Koristeći model razmjene, neki analitičari predviđaju da bi tržište sportskog klađenja moglo porasti na 37 milijardi dolara u vrijednosti do 2025. godine.

NASDAQ ulaže u sportsko klađenje

Konkurencija

NASDAQ nije sama. Hudson River Trading i Tower Research također ulažu u tržište sportskog klađenja. Kako tržište raste, konkurencija će se zagrijati između pružatelja likvidnosti, što će izazvati bolje izglede i cijene. Kako sve više brokera ulazi na tržište, oni mogu privući investitore koji su i ljubitelji sporta i zainteresirani za mogućnosti visoke nagrade.

Inovacija je ključna za transparentnost i sigurnost tržišta. Sa novim tehnologijama, operateri berze mogu otvoriti vrata državama da regulišu industriju. Trenutno, trideset država dozvoljava legalno sportsko klađenje. Zvaničnici New Yorka, Kalifornije i Floride istražuju najbolje načine za pokretanje sportskog klađenja u svojim državama.

Sportsko klađenje se razvija u prihvaćeni oblik zabave od strane više od 60 posto potrošača. Od 1940-ih, mafija je kontrolisala sportsko klađenje, a potrošači su se kockali na neregulisanom tržištu. Kako evolucija interneta nastavlja pružati privatnost i anonimnost, tržište eksponencijalno raste, ostavljajući sve veće mogućnosti za platforme s lošom reputacijom.

Prihod

Države ulaze u regulaciju tržišta i primanje značajnih prihoda od poreza. Kazina u 40 država ostvaruju milijarde poreskih prihoda i podržavaju blizu dva miliona zaposlenih. Amerikanci koji se klade ilegalno troše do 500 milijardi dolara i rastu iz godine u godinu.

Ako država ostvaruje 2 posto ili više godišnjeg prihoda kazina, može koristiti ta sredstva za premošćivanje budžetskih nedostataka i podršku školama, infrastrukturi i drugim zakonodavnim prioritetima. Predviđeno je da će ekonomski uticaj uliti prijeko potreban novac u maloprodajne i druge poslovne objekte.

Regulativa

Za vlade je privlačna dvostruka korist prikupljanja novca i zaštite građana. Bez ograničenja gubitaka na nekim stranicama, novi propisi mogu zaštititi potrošače koji su se do nedavno oslanjali na neregulisana okruženja za klađenje. Tržišta sportskog kockanja kojima upravlja država mogu zahtijevati od kazina i kladionica da nametnu ograničenja klađenju i nadgledaju kockare zbog rizičnih ponašanja.

Tehnologija može lako prepoznati i obavijestiti establišment na digitalnim platformama kada kockar pokazuje sklonost ovisnosti. Ove mjere su prvi koraci u izvođenju sportskog klađenja iz sjene u mainstream.

Uzbuđenje

Igrači su uzbuđeni zbog novih promjena zakona o kockanju, koje utiču na dostupnost i zakonitost sportskog klađenja. Iz tog razloga, lige podržavaju mjere koje će sigurno povećati angažman publike u određenim utakmicama. Dok se milioni uključuju u popularna sportska takmičenja, velika većina gleda utakmicu kako bi odredila ishod opklade.

Gotovo 50 posto Amerikanaca zainteresirano je za sportsko klađenje. Od fudbala do auto-trka, ova takmičenja privlače globalne sportske entuzijaste. Kako tržište nastavlja da raste, institucionalni investitori, državne vlade i drugi igrači istražuju kako da dobiju dio ekonomskog kolača.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes

Vijesti