Vijesti

November 16, 2022

Kvote za klađenje na FIFA Svjetsko prvenstvo 2022

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Dugo očekivano FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. konačno je iza ugla. Katar, nacija domaćin, 20. novembra će se boriti s Ekvadorom u onome što će naizgled biti uzbudljivo podizanje zavjese na jednomjesečnom turniru. Od južnoameričkih zvijezda poput Neymara i Messija do najboljih evropskih, kao što su Harry Kane i Kylian Mbappe, očekuje se da će turnir pokazati neke od najboljih talenata koji su ikada šutirali loptu.

Kvote za klađenje na FIFA Svjetsko prvenstvo 2022

Iako je vrhunske kladionice su već objavili svoje kvote za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022., desetine fudbalskih entuzijasta su uradili vlastitu analizu kako bi predvidjeli timove s najboljim izgledima da podignu pehar. Martin Green je jedan od tih pojedinaca.

Martin Green na prvi pogled: Nakon što je godinama radio u industriji sportskih klađenja, Martin Green je postao profesionalni sportski pisac i hendikep. Otkako je ušao u svoj novi poduhvat, Greenova predviđanja su bila zapanjujuće tačna, s prstom na pulsu fudbala širom svijeta. 

Stoga je bio omiljena opcija za mnoge igrače, početnike i iskusne. Nakon što je analizirao susret iz 2022. godine, Grin se nije ustručavao da svoje izbore i predviđanja obznani globalnoj fudbalskoj kladioničarskoj zajednici.

Koja su Greenova predviđanja za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022.?

Treba imati na umu da predviđanja nisu nužno tačna. Međutim, oni ukazuju na vjerovatni ishod, a svaki kladioničar bi ih ignorirao na vlastitu (kladioničarsku) odgovornost. Nakon što smo to objasnili, vrijeme je da se upustimo u suštinu: Greenovo mišljenje i predviđanja.

Brazil kao favorit turnira

Iako Green nema velike šanse za Brazil da osvoji trofej, on priznaje da će Brazil biti sila na koju treba računati u 2022 FIFA Svjetsko prvenstvo. Naravno, Green ovdje nije preambiciozan; ko ne poznaje Brazil? Zapravo, to je najuspješniji tim u istoriji turnira, koji je osvojio slavu ogromnih pet puta. 

S obzirom da većina nacija sanja da se kvalifikuje za turnir (a kamoli da ga osvoji), ovo je ogroman podvig koji bi samo nekoliko zemalja moglo da postigne u 21. veku.

Osim Njemačke i Italije, koje su po četiri puta bile titule prvaka Svjetskog prvenstva, nijedna zemlja nije prijetila da će nadmašiti Brazil. U čemu je onda poenta? Stvar je u tome da je nastanak Brazila kao fudbalske kvote-na favorita nije bizarno i nategnuto.

Brazilski niz bez poraza

Na zidu piše da su Selecao uživali u najboljoj formi u svijetu fudbala uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. Odigravanje 13 utakmica bez ijednog poraza naglašava ovu tvrdnju. Iako je tim često najavljivan zbog svog slobodnog stila igre, njihova odbrana je bila izvanredna tokom niza bez poraza. Ali zašto Green nije siguran sa zemljom koja će nastojati da osvoji svoju šestu krunu?

Tračak sumnje o Brazilu

Dok su kladionice stavili Brazil ispred svakog tima (barem za sada), čini se da Green zauzima neslaganje jer ne vjeruje da Titeova ekipa ima sve što je potrebno da pobijedi druge najbolje konkurente. Pošto nije uspio osvojiti Copa America prošlog ljeta, pokazuje se da tim možda neće nastupiti na najvećoj pozornici kao što bi mnogi očekivali. 

Još gore je to što su izgubili kontinentalni turnir od velikog rivala na domaćem terenu. Da, tim koji želi da osvoji Svetsko prvenstvo ne bi trebalo da gubi kada je to najvažnije.

Štaviše, Selecao nikada nije uzeo u ruke najveći trofej od 2022. godine, a njihov učinak u izdanju 2018. nije bio na visini – ispali su iz takmičenja u četvrtfinalu. I, fudbalsko bratstvo nije zaboravilo zadivljujući nastup iz 2014. na domaćem terenu, u kojem su dobili temeljne pobjede od Njemačke (7-1).

Francuska, Španija i Engleska

Nakon što je analizirao prednosti i slabosti Brazila, čini se da Grin naginje drugim fudbalskim velikanima, uključujući Francusku, Španiju i Englesku. Naravno, istorija Francuske na turniru je dobro dokumentovana, a činjenica da su oni branioci titule znači da će ići na sve da zadrže pehar. 

Bili su izraziti favoriti u 2018. godini, i još uvijek imaju ono što je potrebno da uvjere fanove da su i dalje najbolji. S talentima kao što su Kylian Mbappé i Ousmane Dembélé na vrhuncu svoje fudbalske karijere, vaga se lako može nagnuti u korist Francuske.

Govoreći o Španiji i Engleskoj, dvije strane imaju pomlađene sastave koji mogu dati svakom najboljem timu trku za svoj novac. Osim toga, osvojili su turnir svaki po jednom, što znači da neće biti iznenađenje ako bilo koji tim ostvari pobjedu ovog puta.

Najnovije kvote za klađenje na FIFA Svjetsko prvenstvo 2022

Za strastvene igrače, Svjetsko prvenstvo predstavlja odličnu priliku za klađenje. Iako postoji mnogo opklada koje možete izabrati, „pobjednik turnira“ je među najpopularnijim. Najnovije kvote pokazuju da je Brazil najpovoljniji za podizanje krune u Dohi, a kladionice su mu dale +450. Evo kvote za prvih 10 favorita:

  • Brazil: +450
  • Francuska: +550
  • Engleska: +600
  • Španija: +750
  • Njemačka: +1000
  • Argentina: +1000
  • Belgija: +1200
  • Portugal: +1200
  • Holandija: +1400
  • Danska: +2800

Dakle, ko je bolje plasiran da osvoji FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.? Uz gore navedene šanse, trebalo bi biti u stanju dati dobru pretpostavku, uzimajući u obzir stavove samog stručnjaka - Martina Greena.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Uzbudljiva trka za Zlatnu kopačku engleske Premijer lige: Ko će osvojiti pobedu?
2024-04-13

Uzbudljiva trka za Zlatnu kopačku engleske Premijer lige: Ko će osvojiti pobedu?

Vijesti