Vijesti

August 10, 2022

Koliko zarađuju profesionalni kockari?

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Svi kladioničari su zamišljali kako bi bilo živjeti od svog hobija. Nekima su se javile misli da odu sa ogromnom sumom od šest cifara, potroše bogatstvo na luksuzne brendove i otputuju na odredišta iz snova. Pogled na profesionalne kladioničare na TV-u čini se uzbudljivim. 

Koliko zarađuju profesionalni kockari?

Klađenje na ishode omiljenog tima putem mobilne kladionice i osvajanje džekpota zvuči uzbudljivo. Iz ovih razloga, mnogi budući kockari često se pitaju mogu li sportsko klađenje pretvoriti u karijeru. Takođe se pitaju: "Koliko se može zaraditi od klađenja na sport?"

Da li je profesionalno klađenje unosno?

Prije nego što odgovorite na ovo pitanje, ključno je razumjeti ko je profesionalni kockar. Jednostavno rečeno, profesionalni kockar je neko ko zarađuje platu kroz klađenje. Za generiranje profita potrebne su neke vještine. Dakle, svako ko zarađuje novac legitimne sajtove za sportsko klađenje tokom cijele godine smatra se profesionalnim kockarom. Strastveni sportski kladioničar zarađuje, ali to možda neće biti dovoljno da pokrije sve svoje svakodnevne troškove. 

To znači da im je potreban dodatni prihod za smještaj, hranu, odjeću, prijevoz i račune za komunalije. Neki se kladioničari smatraju poluprofesionalcima, tj. zarađuju dovoljno novca od sportskih klađenja da upotpune svoj svakodnevni posao, ali ne na puno radno vrijeme.

Faktori koji određuju profitabilnost sportskog klađenja

Profesionalci u prosjeku zarađuju najmanje 25.000 dolara godišnje samo klađenjem na sportske događaje. Međutim, tačan broj se ne može provjeriti jer su neke od stranica koje koriste vrlo tajne. Dakle, iznos novca koji zarađuju od sportskih klađenja zavisi od nekoliko faktora.

1. Bet Size

Veličina opklade je poznata i kao ulog i može imati uticaj na ishod sportskog klađenja. Po definiciji, ulog je vrijedan predmet poput novca koji igrač izlaže riziku da bi započeo svoju igru. Opšta hipoteza je da veći ulog ima veću vjerovatnoću za osvajanje visoke nagrade. Ogromni džekpotovi su češći kod visokih igrača jer ovi igrači često doprinose većem nagradnom fondu. 

Na ovu korelaciju mogu uticati izgledi za pobedu i broj igrača, bez obzira na to. Pretpostavimo da je prosječna veličina opklade za nadolazeću fudbalsku utakmicu 2 dolara, ali ima vrlo niske šanse za pobjedu, a konačna nagrada je postavljena na 1 milion dolara. U ovom slučaju, igrač može staviti veći ulog kako bi povećao svoje šanse da osvoje džekpot.

2. ROI

Svaki igrač ima povrat ulaganja (ROI), koji može biti pozitivan ili negativan. Pozitivna prednost znači da ako više klade, mogu očekivati veći profit. Suprotno tome, negativan ROI znači da će izgubiti više dokle god nastave sa klađenjem. ROI je novac koji kockar zarađuje u odnosu na to koliko je kladio. U sportskom klađenju, odnosi se na stvarni profit u poređenju sa iznosom koji se stavlja na kocku. 

Kada igrač osvoji nagradu, iznos za koji tvrde da je otišao može biti pogrešan. Na primjer, opklada od 100 USD sa koeficijentom 1,3 znači 130 USD na web stranici za klađenje, ali stvarni profit koji igrač dobije bit će 30 USD nakon odbitka početnog ulaganja. Ovdje bi ROI bio 30%, što je praktično nemoguće održati na duži rok.

3. Ukupan ulog/promet

Promet je zbir svih uloga. To je procijenjeni iznos koji igrač očekuje da će pobijediti ili izgubiti u određenom vremenskom okviru. Na primjer, ukupan ulog od 500 USD i +5 ROI imaju očekivani rezultat od 5% x 500 USD = 2.500 USD. Veći promet sa manje opklada povećava varijansu i posljedično povećava vjerovatnoću velike pobjede. Istina je upravo suprotno.

4. The House Edge

Bez obzira na sport na koji igrač odabere da se kladi, šanse da kladionica ostvari profit su uvijek veće od šanse igrača za pobjedu. To se dešava zato što kladionice posluju. Neki događaji sportskog klađenja imaju prednost donjeg doma između 0,5% i 2% tako da generiraju samo minimalni profit. Za ostale događaje, kuća može uzeti 15% do 40%.

Neki igrači nemaju pravo razumijevanje prednosti hausa i tako na kraju gube više. Oni misle samo zato što kladionica ima prednost od 5%, da se mogu kockati sa 200 dolara satima i izgubiti samo 10 dolara. Ono što zaboravljaju je da se prednost kuće odnosi i na njihov bankroll i na ukupan iznos u opkladama.

U sažetku

Profesionalno sportsko klađenje nije najlakši način da zaradite novac. Postoji nekoliko prednosti profesionalnog kladioničara, kao što su dodatni izvor prihoda, mogućnost kockanja po fleksibilnom radnom vremenu i donošenje nezavisnih odluka. Iako sportsko klađenje može zauvijek promijeniti nečiji život, neophodno je naučiti njegove nedostatke. Uobičajeni rizici uključuju uspone i padove, mogućnost gubitka svega i nedostatak pauza. 

Pametan kockar analizira prednosti i nedostatke prije nego što se upusti u klađenje ili napravi karijeru s punim radnim vremenom. Potencijalne koristi mogu biti ogromne, na primjer, u slučaju velikog sportskog događaja kao što je Svjetsko prvenstvo. Ali igrač mora biti dovoljno disciplinovan i obrazovan kako bi se nosio sa rizicima.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

2024 Genesis Invitational: Favoriti, kvote i predviđanja
2024-02-14

2024 Genesis Invitational: Favoriti, kvote i predviđanja

Vijesti