FIFA Svjetsko prvenstvo - Grupa E Pregled prvog dana utakmice

FIFA World Cup

2022-11-23

Eddy Cheung

Engleska, Holandija, Argentina i Francuska su sada debitovale u najvišoj fudbalskoj sceni, a sada je vrijeme da još dva višegodišnja favorita započnu svoju kampanju - Njemačka i Španija.

FIFA Svjetsko prvenstvo - Grupa E Pregled prvog dana utakmice

Iako su evropski giganti favoriti za prolaz u narednu rundu, očekujte dosta iznenađenja u grupi koja možda neće biti tako direktna kao što se čini! Ako nam ne vjerujete, samo pitajte Argentinu!

Njemačka protiv Japana

Četvorostruki šampion Svjetskog prvenstva Njemačka započinju svoj turnir ove srijede protiv Japana, ekipe s kojom se nikada ranije nisu susreli u ovom takmičenju. Zapravo, ove ekipe su se ranije sastajale samo dva puta - oba u međunarodnim prijateljskim utakmicama -, gdje Njemačka ostaje neporažena s jednom pobjedom i jednim remijem.

Redemption Song

Učestvujući na svom 20. FIFA Svjetskom prvenstvu ikada, Njemačka je jedna od najuspješnijih reprezentacija u takmičenju u 21. vijeku, nakon što je stigla do polufinala na četiri od pet Svjetskih prvenstava od tada.

Prvaci Svjetskog prvenstva 2014. dolaze u Katar kao prva ekipa koja se kvalificirala osim samih domaćina, pobijedivši u devet od svojih 10 utakmica u evropskim kvalifikacijama i postigavši 36 golova u tom procesu.

Nakon što su pali u grupnoj fazi u katastrofalnoj kampanji 2018., ljudi Hansija Flicka će ovog puta definitivno biti u potrazi za osvetom i tražiti duboku trku na turniru kako bi isprali loš ukus koji im je ostao u ustima prije 4 godine.

Razbijanje šablona

Japan, u međuvremenu, nema legendarnu istoriju Svjetskog prvenstva kao njihove nemačke kolege. Njihov prvi turnir bio je tek 1998. godine, iako su od tada u svakoj prilici uspjeli da dođu na veliku scenu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo drugi u svojoj grupi - 7 bodova ispred Australije i samo 1 bod iza sada legendarne Saudijske Arabije - Japan dolazi na turnir u dobroj formi. Izgubili su svoju posljednju pripremnu utakmicu protiv Kanade, ali su izgledali vrlo solidno protiv Brazila, SAD-a, Južne Koreje i Gane tokom cijele godine.

Jedna zanimljiva statistika o Japanu je, međutim, da su naizmenično ispadali u grupnoj fazi ili u osmini finala na svakom od posljednjih 7 turnira. Pošto su se plasirali u osminu finala u Rusiji 2018, da li im je suđeno da ispadnu u Kataru ili će moći da razbiju šablon?

Iako pobjeda Njemačke nema veliku vrijednost po cijeni od 1,44, vidimo da je ovo složeniji meč nego što izgleda na papiru. Po cijeni od 3,00 na Betway-u, Njemačka, za pobjedu i rezultate obje strane svakako vrijedi pogledati.

Španija protiv Kostarike

Šampioni Svetskog kupa 2010 upoznajte autsajderski tim koji je učinio da svi sanjaju 2014. kada se Španija sastaje sa Kostarikom u srijedu 22. novembra na stadionu Al Thumama u Dohi.

Iako je ovo prvi put da se ovi timovi sastaju na Svjetskom prvenstvu, oni su se sastali u tri navrata u protekloj deceniji, a Španija je izašla iz tima neporažena sa 2 pobjede i remijem. Najnoviji njihov susret bio je 2017. godine, kada su gurnuli 5 pored centralne Amerike.

Novi tim, ista očekivanja

Sa samo jednim igračem koji je preostao iz tima za Svjetsko prvenstvo koji je osvojio turnir 2010. - Barseloninim Serhiom Busquetsom - Španija je imala puno posla da obnovi svoj tim u posljednjih nekoliko godina.

Međutim, taj naporan rad se definitivno isplatio jer u kup dovode mladu i perspektivnu ekipu koja ima velike aspiracije - koje se graniče s obavezama - da se duboko uvuče u turnir i usput pokaže lijep španski fudbal.

Srećom zbog svojih ambicija, Crveni stižu na SP u odličnoj formi - pobijedili su u četiri od posljednjih 5 utakmica i plasirali se u polufinale UEFA Liga nacija isključen sa nekih čvrstih ekrana.

Dok su Španci poznatiji po svom napadačkom brendu fudbala zasnovanom na posjedu lopte, zapanjujuće je da su primili samo 3 gola u ovom periodu, pokazujući da njihova odbrana nije ništa čemu se rugaju.

Može li Kostarika napraviti čudo dvaput?

Godina je bila 2014. Mala centralnoamerička nacija Kostarika bila je uvučena u, kako su svi zvali, "Grupu smrti" u Brazilu, gdje je trebalo da se suoče sa 3 prethodna šampiona Svjetskog kupa: Urugvaja, Italije i Engleske. Nisu imali nikakve šanse u paklu. Kosta Kosta?

Ili su barem tako svi mislili. Dakle, kada su pobijedili Urugvaj i Italiju, a zatim remizirali protiv Engleske kako bi se ne samo kvalificirali u sljedeće kolo, već i bili prvi u grupi, cijeli svijet je odjednom znao njihovo ime. 

Međutim, bajka još nije bila gotova, jer su potom u osmini finala pobijedili Grčku prije nego što su na kraju pokleknuli na penale protiv Holandije.

Iako je to bilo prije 8 godina i ostalo je manje od šačice istih igrača iz tog tima, bilo bi glupo odbaciti Kostariku u još jednoj grupi iz koje se čini da nemaju posla da izađu živi.

Ako tražite razumnu opkladu, Over 2.5 na 1.64 izgleda kao dobra opcija. Međutim, ako želite da sanjate da se čuda mogu ponoviti, pobjeda Kostarike je po cijeni od 25.00 u Betssonu.

Poslednje vijesti

Ko će postati fanovi bejzbol dvorane 2023.?
2022-11-30

Ko će postati fanovi bejzbol dvorane 2023.?

Vijesti