FIFA World Cup

Ovaj vodič za klađenje na FIFA Svjetsko prvenstvo ima sve detalje s kojima igrači trebaju biti upoznati prije klađenja na FIFA Svjetsko prvenstvo, od povijesti turnira i njegove popularnosti do načina kladjenja na predstojeći turnir FIFA Svjetskog prvenstva 2022. FIFA Svjetsko prvenstvo je međunarodno asocijacijsko fudbalsko takmičenje u kojem sudjeluju muške nacionalne fudbalske reprezentacije koje su članice Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

To je jedan od najvećih svjetskih sportskih turnira i crème de la crème nogometnog udruženja. Turnir se održava nakon četiri godine i na njemu se trenutno takmiče 32 ekipe.

Istorija FIFA Svjetskog prvenstvaFormat FIFA Svjetskog prvenstvaZašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno?Kako se kladiti na FIFA Svjetsko prvenstvo
Istorija FIFA Svjetskog prvenstva

Istorija FIFA Svjetskog prvenstva

Iako su i ranije postojali međunarodni fudbalski turniri, tek 1930. prvi FIFA Svjetski kup je odigran u Urugvaju. Takmičilo se 13 timova iz Sjeverne Amerike, Evrope i Južne Amerike. Prve dvije utakmice su odigrane istovremeno 13. jula 1930. Jedna utakmica u kojoj su Francuska protiv Meksika završila rezultatom 4-1 u korist Francuske, dok je druga utakmica između SAD-a i Belgije završila rezultatom 3-0 u korist Sjedinjenih Država. U finalu je domaćin, Urugvaj, nosio dan, savladavši Argentinu sa 4-2.

Tokom prvih godina prvenstva, rat i interkontinentalni putovanja su umnogome omela uspjeh turnira. Na primjer, nekoliko južnoameričkih timova imalo je volju da putuje u Evropu na turnir 1934. godine, dok su neke zemlje bojkotovale Svjetsko prvenstvo 1938. godine. Zatim je došao Drugi svjetski rat, koji je doveo do otkazivanja turnira 1942. i 1946. godine.

Srećom, nakon završetka rata, FIFA je riješila nekoliko problema, a Svjetsko prvenstvo 1950. je postalo uspjeh. Bio je to prvi turnir koji je uključivao britanske timove, koji su se povukli iz FIFA-e 1920. godine.

Najuspješniji timovi na Svjetskom prvenstvu

Brazil je i dalje najuspješnija reprezentacija na ovom turniru, osvojivši ga rekordnih 5 puta, i jedini je tim koji je učestvovao na svim turnirima Svjetskog prvenstva. Slijede ga Italija i Njemačka sa po 4 titule.

Aktuelni šampion je Francuska, koja je osvojila drugu titulu na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Tim je otišao sa željenim trofejem, 35 miliona dolara u novcu od nagrade i pravom da se hvali značkom FIFA šampiona do sljedećeg Svjetskog prvenstva.

Istorija FIFA Svjetskog prvenstva
Format FIFA Svjetskog prvenstva

Format FIFA Svjetskog prvenstva

Put do Svjetskog prvenstva počinje kvalifikacijama koje se održavaju u 6 FIFA konfederacija - Africi, Sjevernoj i Centralnoj Americi i Karibama, Aziji, Južnoj Americi, Okeaniji i Evropi. Svaka konfederacija nadgleda kvalifikacije, dok FIFA odlučuje o broju mjesta koje svaka konfederacija dobije na osnovu snage timova u konfederacijama. Kvalifikacije počinju već 3 godine prije događaja i traju na 2 godine. Formati kvalifikacija variraju u zavisnosti od konfederacije. Kako sada, zemlja domaćin dobija automatsku kvalifikaciju.

Formati FIFA Svjetskog prvenstva mijenjali su se tokom godina. Trenutno, turnir privlači 32 tima koji se kvalificiraju i stavlja ih u akciju punu adrenalina cijeli mjesec. Postoje dvije glavne faze: grupna faza i nokaut faza.

Grupne faze

U grupnoj fazi postoji 8 grupa, od kojih svaka ima 4 tima koji se bore u krugu prvenstva gdje svaki tim igra protiv druga 3 tima u grupi. Tim dobija 3 boda za pobedu, 1 za remi i 0 za poraz. Nakon odigrane 3 utakmice, timovi broj 1 i 2 prolaze u nokaut fazu.

Nokaut faze

Nokaut faza FIFA Svjetskog prvenstva je turnir sa jednom eliminacijom na kojem se timovi suočavaju u jednokratnim utakmicama. Nokaut faza počinje u osmini finala prije nego se prođe u četvrtfinale, polufinale i konačno kulminira u finalu. Da se zna, timovi koji su izgubili u polufinalu bore se za treće mjesto uoči finala.

O fudbalu

Fudbal je najpopularniji sport globalno, privlačeći sljedbenike od preko 4 milijarde obožavatelja. Najnovija statistika pokazuje da postoji preko 250 miliona fudbalera u preko 200 zemalja. Međutim, teško je pratiti istoriju fudbala jer se pojavio nezavisno u različitim kulturama u kojima su postojale igre slične modernom fudbalu - ove igre su uključivale udaranje nogom po objektu koji podseća na modernu loptu.

Format FIFA Svjetskog prvenstva
Zašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno?

Zašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno?

FIFA Svjetsko prvenstvo je nesumnjivo jedan od najvećih sportskih događaja koji privlači veliku posjećenost i gledanost. Na primjer, finale Svjetskog prvenstva 2018. između Francuske i Hrvatske imalo je prosječnu publiku uživo od 517 miliona gledalaca, s najviše 1,1 milijardu gledalaca tokom utakmice. Turnir također dominira internet stranicama za sportsko klađenje. Dakle, zašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno među igračima?

Kladionici vole klađenje na sportske turnire, posebno na najprestižnijim takmičenjima, kao što je Svjetsko prvenstvo. Kako je fudbal najpopularniji sport širom svijeta, opšte je poznato da će kladionici biti zauzeti klađenjem na Svjetsko prvenstvo sada kada je turnir u fokusu cijelog svijeta sportskog klađenja na ovo takmičenje. Svjetsko prvenstvo se održava u vrijeme kada se vrhunske fudbalske i sportske lige, na primjer, Barclays Premier League, ne održavaju, tako da kladionici imaju samo Svjetsko prvenstvo kao glavno takmičarsko fudbalsko takmičenje na koje se mogu kladiti.

Konkurentnost događaja, talenat i naravno strast koju igrači imaju prema svojim omiljenim timovima najveći su razlog zašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno među ljubiteljima sportskog klađenja.

Zašto je FIFA Svjetsko prvenstvo popularno?
Kako se kladiti na FIFA Svjetsko prvenstvo

Kako se kladiti na FIFA Svjetsko prvenstvo

Klađenje na Svjetsko prvenstvo nije raketna nauka. Svi koji znaju da se klade na regularne fudbalske utakmice i turnire mogu ući u igru. Ovo je sve dok razumeju svet fudbalskih klađenja, posebno različite opcije klađenja, inače poznate kao tržišta klađenja, i što je najvažnije, kvote.

FIFA savjeti za klađenje

Prva stvar je pronaći pouzdanu kladionicu koja će imati tržišta klađenja na Svjetsko prvenstvo. Naravno, najbolja kladionica je ona koja je licencirana i koja ima ogromna tržišta klađenja sa visokim kvotama. Prilikom odabira najbolje kladionice, također je bitno procijeniti dostupne metode depozita i isplate i, što je još važnije, bonuse za klađenje na fudbal.

Sljedeća važna stvar je razumijevanje koji timovi učestvuju i njihove snage. Igrači ne bi trebalo da se klade samo na slepo; oni bi trebali analizirati trenutnu formu tima na koji žele da se klade, pojedinačne igrače i statistiku utakmica gdje je to potrebno. Provjera predviđanja Svjetskog prvenstva od strane stručnih igrača može biti od velike pomoći za one koji nisu toliko oduševljeni fudbalom.

To je to, ljudi, vodič za klađenje na FIFA Svjetsko prvenstvo. Sljedeće Svjetsko prvenstvo počeće od 21. novembra do 18. decembra 2022. i održat će se u Kataru, pa ostanite sa nama!

Kako se kladiti na FIFA Svjetsko prvenstvo