Davis Cup

Davis Cup je trenutno jedan od vrhunskih međunarodnih i jedan od najvećih sportskih događaja u teniskom kalendaru. Organiziran i nadgledan od strane Međunarodne teniske federacije (ITF), osnovni format je timski nokaut turnir. Pobjednici takmičenja svake godine će nositi titulu Svjetskog šampionata. Prvi Dejvis kup održan je 1900. godine sa samo dva tima – Velikom Britanijom i SAD. Međutim, do 2016. godine učestvovali su timovi iz 135 zemalja.

Tokom godina, najuspješniji timovi su bili oni iz SAD-a i Australije. SAD su osvojile 32 titule. Prvobitno su mogli učestvovati samo igrači amateri. Od 1968. godine mogli su se takmičiti i nacionalni registrovani igrači. To se promijenilo 1973. godine kada su profesionalci mogli početi da učestvuju.

Sve što trebate znati o Davis CupuSve o tenisuZašto je Dejvis kup tako popularan za klađenje?Kako se kladiti na Davis CupIstorija Dejvis kupa
Sve što trebate znati o Davis Cupu

Sve što trebate znati o Davis Cupu

Nagradni fond za Dejvis kup trenutno iznosi 23 miliona evra. Ipak, nisu samo igrači ti koji kući nose dio novčane nagrade. Savezi svake zemlje koji nadgledaju sport imat će koristi od toga koliko dobro njihov tim radi.

Prvi turnir

Davis je bio jedan od igrača u prvom turnir a njegov tim je pobijedio u prva tri meča. U godinama koje su uslijedile, turnir se proširio na druge zemlje, uključujući Belgiju, Austriju i Francusku. Bilo je to 1972. godine kada je to postao nokaut turnir. Organizatori su 1981. godine kreirali višestepeni sistem takmičenja i od tada je došlo do redovnih revizija formata.

Sve što trebate znati o Davis Cupu
Sve o tenisu

Sve o tenisu

Tenis je postao jedan od najpopularnijih sportova za gledaoce na svijetu. Dok su igrači iz SAD dominirali sportom 80-ih i 90-ih godina, igrači iz drugih zemalja su od tada osvojili neke od najvećih svjetskih turnira kao što su Wimbledon, French Open i US Open.

Sve se to prenosi na televiziji i broj gledanosti je uvijek visok. Na većini prvenstava muškarci će igrati najbolje mečeve u pet setova, dok će žene igrati najbolje u tri seta.

Pravila igre se ipak ne razlikuju i većina teniskih turnira će sadržavati turnire pojedinačno za muškarce i žene, turnire u parovima za muškarce i žene i mješovite parove. Neki veliki sportski turniri nude sportske događaje u invalidskim kolicima, turnire za juniore i seniore.

Sve o tenisu
Zašto je Dejvis kup tako popularan za klađenje?

Zašto je Dejvis kup tako popularan za klađenje?

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Jedan od razloga za to je što se može pratiti tokom cijele godine. Igrači putuju na turnire širom svijeta u različito doba godine i učestvuju u velikim sportskim događajima koji se prenose na televiziji, tako da kada je u pitanju klađenje na sportske turnire, uvijek postoji opcija sa tenisom.

Dejvis kup se, kako je objašnjeno, održava tokom četiri vikenda, pa čak i ako ljudi propuste deo, uskoro mogu da ga nadoknade i ima mnogo različitih mečeva koje mogu da pogledaju.

Dejvis kup je interesantan jer se u njemu igraju nacionalni timovi, a ne pojedinačni igrači, tako da osoba koja se kladi na ove teniske mečeve razmišlja o više od samog ishoda jednog meča.

Razmišljaju o tome kako ekipe nastupaju na turniru u cjelini, ako je ekipa drugačija nego prošle godine nije lako bilo kakve prognoze bazirati na prošlogodišnjem učinku. Osoba koja se kladi morat će pogledati učinak pojedinačnih igrača.

Zašto je Dejvis kup tako popularan za klađenje?
Kako se kladiti na Davis Cup

Kako se kladiti na Davis Cup

Prva stvar koju treba učiniti kada se kladite na sportske turnire je pronaći a dobar sajt za sportsko klađenje i registrovati se. Oni će zahtijevati neke lične podatke za registraciju, a neke web stranice će zahtijevati od pojedinca da dostavi dokaz o starosti i adresi. To će ovisiti o web lokaciji i lokaciji korisnika.

Zatim korisnik treba provjeriti da li je prihvaćen način plaćanja koji želi koristiti za uplatu novca na svoj račun za klađenje. Većina će uzeti načine plaćanja kao što su kreditne i debitne kartice, e-novčanici kao što su PayPal ali neki će prihvatiti i bankovne transfere.

Sljedeći korak je postavljanje opklade. Korisnik treba da razmotri vrstu opklade koju želi da stavi, da li želi da se kladi na ishod pojedinačnog meča ili timski nokaut sekcije ili ukupni turnir, a zatim u skladu sa tim plasirati opklade.

Što se opklada ranije položi, to je lakše dobiti dobre kvote. Kako mečevi budu napredovali, kladionice će prilagoditi kvote u skladu s tim. Kada se opklada položi, detalji na web stranici će pokazati rezultate i svaki dobitak će biti uplaćen na korisnički račun na mreži.

Kako se kladiti na Davis Cup
Istorija Dejvis kupa

Istorija Dejvis kupa

Smatra se da je ideja za prvi turnir potekla od Jamesa Dwighta. Godine 1881. postao je predsjednik novoformirane američke Nacionalne teniske asocijacije. Želio je znati koliko se američki igrači poklapaju sa svojim britanskim kolegama. Prije 1900. godine organizirano je nekoliko turneja između dvije zemlje, ali su SAD željele stvoriti formalni sportski događaj.

Tri igrača iz Velika britanija prisustvovao je inicijalnom turniru, kojem je prisustvovao Dwight D Davis. Očekivalo se da će moći ponuditi novčane nagrade za učesnike.

Uslijedilo je nekoliko pokušaja daljnjih turnira koji su ili napušteni ili nisu dali jake igrače. Godine 1899. tim igrača je putovao po SAD-u da izazove najbolje igrače iz svih krajeva zemlje. To je dovelo do daljeg razmatranja ideje o međunarodnom događaju.

Dvajt Dejvis je kupio trofej od sterling srebra po ceni od oko 1000 dolara. Međutim, osim ovoga, nije jasno kako je turnir poneo Davisovo ime. Postoje priče da je on razvio format takmičenja, ali istraživanje je pokazalo da je to netačno.

Istorija Dejvis kupa