Sport

March 15, 2023

Stvari koje treba uzeti u obzir kada se kladite na MMA

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Kada većina ljudi razmišlja o sportskom klađenju, misli na istaknutije sportove, poput fudbala, tenisa, košarke, itd. Međutim, mješovite borilačke vještine (MMA) su u posljednje vrijeme brzo porasle u popularnosti.

Stvari koje treba uzeti u obzir kada se kladite na MMA

S vremenom su mješovite borilačke vještine doživjele nekoliko transformacija. Tada su borci imali svoju specijalnost. Napadači se lako tuku na zemlji, dok se grapleri bore da se bore u stojećim pozicijama. Stoga je bilo mnogo jednostavnije prognozirati pobjednike nadolazećih borbi. Međutim, moderni borci su bolje zaokruženi, sa širim spektrom stručnosti nego ikada prije.

Ovaj stručni vodič će vam dati neke preporuke koje možete koristiti za kreiranje MMA strategija klađenja. Međutim, s obzirom na to da je svaka borba jedinstvena i da su velike preokrete uvijek moguće, ne postoji sigurna tehnika za predviđanje pobjednika svaki put.

Međutim, vaše šanse se mogu znatno povećati ako se fokusirate na ove detalje.

Ozbiljno se nosite sa vaganjem

Vaganja za MMA borbe se često održavaju dan prije samog meča. Kladi se na Ultimate Fighting Championships, ili UFC, popularni su za MMA klađenje. Ova poznata organizacija svoje učesnike često odmerava u jutro takmičenja.

Određeno vrijeme nije dovoljno da se takmičari koji su pretrpjeli veliki gubitak kilograma adekvatno rehidriraju. Dakle, ovo znanje vam već nudi osjećaj kako će se borac ponašati tokom takmičenja.

Smanjenje težine je vrlo uobičajeno u MMA, boksu i amaterskom hrvanju. Sportisti i borci se uključuju u ovu metodu kada učestvuju u aktivnostima kao što su suhe saune, grijane kupke i slične aktivnosti za skidanje značajnih količina vode. Možete shvatiti da ova rutina drastično dehidrira boksera u predvodnici vaganja.

Nakon vaganja, borci bi trebali rehidrirati što je više moguće kako bi bili na optimalnoj težini za borbu.

Međutim, dovoljno je rehidrirati teško, a oni to možda neće moći učiniti na vrijeme za bitku. Obično je lako uočiti neuspjeli pokušaj gubitka težine na vaganju. Stoga je važno obratiti pažnju na rezultate vaganja u izradi vaše strategije MMA klađenja.

Gdje će se igrati utakmica i kakve uslove možemo očekivati?

Sljedeći od najboljih savjeta za MMA klađenje je da ispitate mjesto. Važno je zapamtiti da li će se borba odvijati u ringu ili u kavezu. Na primjer, prsten se obično koristi u japanskom Rizinu, kao iu brojnim borbama na regionalnom nivou. Različiti stilovi borbe su bolji u različitim arenama. Stoga je ključno znati kakav će biti ambijent utakmice.

Zaobljeni uglovi prstenova ih izdvajaju od kaveza. Konkretno, prsten ima uglove pod uglom od 90 stepeni, ali kružni kavez nema.

Koja je veličina kaveza ili prstena?

Razumijevanje kako se kladiti na MMA zahtijeva razmišljanje o dimenzijama prstena ili kaveza. Standardni kavezi imaju borbeni prostor veličine 746 kvadratnih stopa. Druga veličina, od 518 kvadratnih stopa, znatno je manja. Smanjena veličina kaveza prirodno ograničava raspon pokreta boraca.

Pazite na stav, tempo i doseg.

Kada jasno shvatite atmosferu meča, godine boraca, rezultate vaganja i druge faktore, vrijeme je da pažljivo pogledate stilove borbe takmičara. Tri važna faktora na koja treba obratiti pažnju kada naučite kako se kladiti na MMA su držanje boraca, način na koji se kreću tokom borbe i kakav doseg imaju.

Ne stavljajte previše velikih opklada na svoje favorite.

Ako ste tipični kladioničar na fakultetskom sportu, znate da kladioničari vole da traže favorita od 20 do 30 poena. Oni bi tada stavljali velike opklade na određene timove. Ova metoda se, međutim, ne može primijeniti na MMA klađenje. Iznenadni događaji i preokreti se redovno dešavaju tokom borbe, tako da ne biste trebali kladiti sva svoja sredstva na favorite jer ih možete sve izgubiti.

Jedan od najboljih savjeta za MMA klađenje je da odaberete razumne autsajdere u području +250-500 jer ćete gotovo sigurno moći profitirati na kraju.

Procijenite godine boraca.

Još jedna ključna stvar koju treba uzeti u obzir pri razvoju strategije klađenja na MMA je starost. Mnogi MMA borci žele da nastave da se bore dugo nakon što prođu svoj vrhunac, jer je naknada daleko veća od one koju imaju sportisti koji se takmiče u drugim sportovima. Možete pretpostaviti da već možete uočiti mnogo toga ako se stariji borac upari s mnogo mlađim protivnikom.

Razmišljali ste o različitim tehnikama borbe.

Svaki od MMA boraca ima jedinstvene stilove borbe, tako da je od vitalnog značaja da to imate na umu kada saznate ko su takmičari. Na kraju krajeva, stil jednog borca može biti povoljniji od stila drugog, što dovodi do brze i lake pobjede tog borca.

Nemojte se kladiti isključivo na pristrasnost.

U MMA, kao iu drugim sportovima, zvijezde u usponu brzo se penju na vrh. Sasvim je prirodno da bi neki fanovi razvili preferenciju za jednog određenog borca u odnosu na drugog. Nema ničeg lošeg u tome što imate preferencije, ali ne biste trebali dozvoliti da one pokreću vaše klađenje.

Final Thoughts

Iako ne postoji pouzdana metoda za MMA klađenje, držanje ovih stvari na umu uvelike će poboljšati vaše šanse za pobjedu, što bi moglo napraviti razliku.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov predstojeći izbor Doubledogdare Stakes

Vijesti