Kvote za klađenje

March 1, 2023

Objašnjene različite vrste kvota za klađenje

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Morate razumjeti kvote prije nego što počnete da se kladite na bilo kojem nivou. Razumijevanje najčešćih kvota za klađenje i kako čitati i razumjeti njihove različite formate je od suštinskog značaja za stavljanje obrazovanih opklada.

Objašnjene različite vrste kvota za klađenje

Razlomne kvote (britanske), decimalne kvote (evropske) i kvote na novčanu liniju (američke) su tri najčešća sistema za predstavljanje kvota klađenja. Ovo su samo alternativni načini prikazivanja identičnih koeficijenata, i nema razlike u plaćanjima koja proizlaze iz upotrebe bilo kojeg metoda. Dakle, vjerovatnoće događaja mogu se izraziti u bilo kojem od gore prikazanih formata jednostavnom promjenom množitelja kvota.

Zaronimo u naš stručni vodič o kvotama za klađenje kako bismo vas pripremili za vaše putovanje putem interneta klađenja.

Kako funkcioniraju razlomke ili britanske kvote

Upotreba razlomaka (također poznatih kao "britanske, "UK" ili "tradicionalne" kvote) je najpopularnije kvote za online klađenje među britanskim i irskim kladionicama. Obično se izražavaju kosom crtom (/) ili crticom (-).

Format koeficijenta klađenja u razlomcima od 6/1 (šest prema jedan) šanse bi ukazivale na to da ćete zaraditi 6 dolara za svaki uloženi dolar i dobiti natrag svoj 1 dolar (tj. iznos na koji ste se kladili).

Ovo je procenat isplate, tako da ako su kvote 1 prema 6, osvojili biste 6 dolara i vratili svoj ulog od 1 dolara za ukupno 7 dolara. Uspješna opklada od 10$ na 6/1 bi vratila 70$ (60$ profit plus 10$ ulog).

Potpuni (mogući) prinos od uloga može se izraziti kao Tp= S(ND)+S

gdje:

 • Tp je puna isplata
 • S je iznos uloga
 • ND je brojnik/imenilac formata kvota za klađenje u razlomcima (28/6, na primjer).

Recimo da su ove tri organizacije favoriti za osvajanje NBA finala 2022:

 • Miami Heat: 13/5
 • Golden State Warriors: 9/2
 • LA Lakers: 7/1

Lako je vidjeti da su Heat favorizirani, dok Warriorsi i Lakersi imaju veće šanse za online klađenje na pobjedu. Ako se kladite da će Miami osvojiti prvenstvo, prikupit ćete $13 za svakih $5 koje rizikujete. Ako bi, s druge strane, Golden Stejt pobijedio, dobili biste 9 dolara za svaka 2 dolara koja ste riskirali. Ako se kladite na Lakerse i pobijedite, sakupit ćete 7 dolara na svaki uloženi dolar.

U gornjoj hipotetici, ulog od 100 USD na pobjedu Miami Heatsa bi vratio vašu prvobitnu investiciju plus 260 USD profita (100 USD x (13/5)), za ukupno 360 USD. Međutim, ako se kladite na 100$ na Golden State da biste pobijedili, možete dobiti 450$ (100$ x (9/2)) na svoju originalnu opkladu od 100$ za ukupni iznos od 550$.

Ako bi Milwaukee riješio problem, vaš dobitak bi se povećao na 700$ (100$ x (7/1)). Povratak prve opklade od 100 dolara bi doveo do isplate na 800 dolara.

Kako funkcioniraju evropske ili decimalne kvote

Decimalne kvote, često poznate kao "evropske", "digitalne" ili "kontinentalne" kvote, naširoko se koriste kao kvote za klađenje na sport u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi. Oni su manje komplikovani i jednostavniji. Pogledom na izglede možete reći ko su favoriti, a ko autsajderi.

Decimalne kvote su izražene u procentima i koriste se za izračunavanje potencijalnog dobitka po opkladi u dolar. Ako su kvote prikazane kao decimalni, isplata, a ne preuzimanje, će biti taj iznos. Dakle, nema potrebe da ponovo dodajete svoj ulog na konačni iznos uplate jer je on već uračunat.

Potpuni (mogući) prinos od uloga može se izraziti kao Tp = SD 

gdje:

 • Tp je ukupni profit
 • S je uloženi iznos
 • D je decimalni nepar

Uzmimo za primjer Svjetsko prvenstvo League of Legends 2023.

 • DRX: 4.00
 • T1: 1.3

Šanse za pobjedu su prikazane u nastavku u odnosu na iznos po opkladi u dolar. Možete zaraditi $400 ($100 x 4,00) ako uložite $100 na DRX da osvojite Summoner's Cup. Bila je početna investicija od 100 dolara. Dakle, neto dobitak je bio 300 dolara.

Možete očekivati povrat od 130 USD (100 USD x 1,3) ako uložite 100 USD na T1. Neto profit od 30 USD dobija se tako što se od ukupnog prinosa odbije početna investicija od 100 USD.

Na osnovu ovih kvota, jasno je da su kladionice T1 označile kao tim koji će najverovatnije pobediti. Navedeni takmičari imaju manje šanse za pobjedu i preuzimaju veći rizik ako je ukupna isplata (tj. decimalna kvota) veća.

Kako funkcioniraju američke ili novčane kvote

Koeficijenti za novčanu liniju (ponekad poznate kao "američke" ili "američke" kvote) se naširoko koriste kao kvote za klađenje na sport u Sjedinjenim Državama. Kada se kladite na favorita, kvote su prikazane sa negativnim predznakom (-) pored njih kako bi se pokazalo koliko novca treba uložiti da biste osvojili 100$. Kvote za autsajdere imaju simbol plus (+), koji označava potencijalni povrat za svakih 100 dolara uloženih.

Upotrijebimo ilustraciju da shvatimo ovo:

Pretpostavimo da je web stranica za klađenje na mreži objavila sljedeće kvote novca za fudbalsku utakmicu između Pittsburgh Steelersa i Kansas City Chiefsa.

 • Steelers: +585
 • Šefovi: -760

Kladionica je dala daleko manju vjerovatnoću (oko 15%) da će Steelersi dobiti utakmicu, što se vidi iz činjenice da je kladionica objavila kvote +585. Dakle, ako želite da osvojite $585, morate se kladiti $100 na Steelers. Ako Steelersi mogu doći do pobjede, dobićete $585 plus originalnu opkladu od $100, za ukupni iznos od $685.

Kladijući se na Chiefs, klubu sa najvećom procijenjenom vjerovatnoćom da dobije utakmicu trebaće ulog od 760 dolara da osvoji 100 dolara. Ako Chiefs pobijede, prikupit ćete $860 (vaš originalni ulog od $760 plus vaš profit od $100).

Sa tako velikom razlikom između ove dvije kvote, jasno je da Chiefovi imaju veće šanse da izađu na prvo mjesto u ovoj borbi.

Kuća uvijek pobjeđuje: šta to znači?

Prikazane šanse nikada ne predstavljaju stvarnu vjerovatnoću ili mogućnost da se neki događaj dogodi (ili da se ne dogodi). Profitna marža kladionice je uklopljena u ove kvote, tako da pobjednik uvijek dobije manje nego što bi kada bi kvote tačno odražavale vjerovatnoću pobjede.

Kladionice moraju izračunati kvote za online klađenje koje objavljuju na takav način da generišu profit, bez obzira na ishod akcije. Ovo zahteva da kladionica precizno proceni pravu verovatnoću ili mogućnost događaja. Da bismo ilustrovali ovu poentu, pogledajmo pretpostavljenu vjerovatnoću za svaki rezultat u primjeru igre ispod.

 • Tim A: -250 (implicirana vjerovatnoća = 71,43%)
 • Tim B: +200 (implicirana vjerovatnoća = 33,33%)

Primijetite da je zbir ovih vjerovatnoća 104,76% (71,43 + 33,33). Da li je to u suprotnosti sa zahtjevom da zbroj svih vjerovatnoća bude jednak 100%? To je zato što prikazane kvote nisu istinite.

"Over-round" ili procenat iznad 100% je mogući prihod kladionice ako se opklade prihvate u odgovarajućim proporcijama. Klađenje na oba tima zahtijeva ulaganje od 104,76$ da biste osvojili 100$.

Kladionica predviđa da dobije 104,76$ i isplati 100$ (uključujući opkladu), donoseći profit od 4,5% (4,76/104,76) bez obzira na ishod igre. Prednost kladionice je uračunata u kvote.

Final Thoughts

Čitanje i razumijevanje kvota za online klađenje je ključno ako želite biti uspješan igrač. Morate znati kako pretvoriti šanse iz jednog formata u drugi, interpretirati pretpostavljene vjerovatnoće na osnovu prikazanih kvota i uporediti stvarne šanse za pojavu sa prikazanim. Nakon toga, imat ćete dovoljno informacija da napravite informiranu opkladu.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Uzbudljiva trka za Zlatnu kopačku engleske Premijer lige: Ko će osvojiti pobedu?
2024-04-13

Uzbudljiva trka za Zlatnu kopačku engleske Premijer lige: Ko će osvojiti pobedu?

Vijesti